a

U Srbiji 37 preminulih i 2.864 zaražena, od sutra bez zakazivanja i „Sputnjik“ vakcina

Za protekla 24 časa u Srbiji su se koronavirsom zarazile 2.864 osobe, a preminulo je 37. Na bolničkom lečenju je 6.388 pacijenata, a na respiratoru 228. Kako navodi sajt covid19.rs urađeno je nešto preko 15.000 testova. Do sada je u Srbiji od kovida obolelo preko 670.000 ljudi, a preminulo 6.095.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

U Domu zdravlja Kragujevac sprovedeno je istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta. Rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

„Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šansu da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole „rekao je za RTS rukovodilac istraživanja u Domu zdravlju u Kragujevcu prof. dr Dejan Baskić.

Svaki građanin Srbije može da dođe na bilo koji punkt za vakcinaciju i da se vakciniše i to bez zakazivanja – od danas “Fajzerovom”, a od stura vakcinom „Sputnjik“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Građani od danas, pored prijavljivanja preko portala i kontakt centra, vakcinu mogu da prime na svm punktovima u opštinama i gradovima i bez prijavljivanja, rekao je Jovanović za Tanjug.

Od danas Beograđani mogu da se vakcinišu „Sputnjik“ vakcinom bez prethodnog zakazivanja, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je za RTS dodao da organizovana vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje i za frizere, pedikire i manikire.

Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je vakcinisano 562.477, odnosno 40 posto punoletnih građana. Revakcinisano je 389.807, odnosno 27,7 odsto punoletnih građana. Na teritoriji grada već smo dali 952.000 doza vakcina“, naveo je Vesić i dodao da se ljudi mogu vakcinisati na 17 punktova bez zakazivanja.

Samo 32 osobe u Velikoj Britaniji hospitalizovano je sa simptomima kovid-19 nakon što su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, pokazalo je kliničko istraživanje.

Od 74.405 pacijenata koji su se lečili u bolnici od koronavirusa, u periodu od septembra do marta, samo 32 su bila vakcinisana.

Brojke pokazuju da se u bolnicama širom Velike Britanije trenutno nalazi svega 1.973 pacijenta sa kovidom-19, u poređenju sa 39.249 koliko ih je bilo 18. januara.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / N1 / Tanjug / Fejsbuk)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar