U Srbiji 37 preminulih i 2.864 zaražena, od sutra bez zakazivanja i „Sputnjik“ vakcina

Za protekla 24 časa u Srbiji su se koronavirsom zarazile 2.864 osobe, a preminulo je 37. Na bolničkom lečenju je 6.388 pacijenata, a na respiratoru 228. Kako navodi sajt covid19.rs urađeno je nešto preko 15.000 testova. Do sada je u Srbiji od kovida obolelo preko 670.000 ljudi, a preminulo 6.095.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

U Domu zdravlja Kragujevac sprovedeno je istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta. Rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

„Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šansu da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole „rekao je za RTS rukovodilac istraživanja u Domu zdravlju u Kragujevcu prof. dr Dejan Baskić.

Svaki građanin Srbije može da dođe na bilo koji punkt za vakcinaciju i da se vakciniše i to bez zakazivanja – od danas “Fajzerovom”, a od stura vakcinom „Sputnjik“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Građani od danas, pored prijavljivanja preko portala i kontakt centra, vakcinu mogu da prime na svm punktovima u opštinama i gradovima i bez prijavljivanja, rekao je Jovanović za Tanjug.

Od danas Beograđani mogu da se vakcinišu „Sputnjik“ vakcinom bez prethodnog zakazivanja, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je za RTS dodao da organizovana vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje i za frizere, pedikire i manikire.

Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je vakcinisano 562.477, odnosno 40 posto punoletnih građana. Revakcinisano je 389.807, odnosno 27,7 odsto punoletnih građana. Na teritoriji grada već smo dali 952.000 doza vakcina“, naveo je Vesić i dodao da se ljudi mogu vakcinisati na 17 punktova bez zakazivanja.

Samo 32 osobe u Velikoj Britaniji hospitalizovano je sa simptomima kovid-19 nakon što su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, pokazalo je kliničko istraživanje.

Od 74.405 pacijenata koji su se lečili u bolnici od koronavirusa, u periodu od septembra do marta, samo 32 su bila vakcinisana.

Brojke pokazuju da se u bolnicama širom Velike Britanije trenutno nalazi svega 1.973 pacijenta sa kovidom-19, u poređenju sa 39.249 koliko ih je bilo 18. januara.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / N1 / Tanjug / Fejsbuk)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar