Mali procenat inficiranih, od 1. maja u Bugarsku sa negativnim testom, potvrdom o vakcini ili preležanoj bolesti

Manje od 7% testiranih pozitivni su na koronavirus, pokazuju rezultati bugarskog Centralnog sajta za praćenje kovid epidemije ili u apsolutnim brojkama 400 od 5.445 testova. Preminulo je 48 osoba.

Prema navodima istog izvora u bolnicama je više od 8.000 pacijenata, od kojih su skoro 750 na respiratorima.

U poslednja 24 časa dato je još 2.070 doza vakcina, ukupno preko 723.000, a sa obe doze vakcinisano je gotovo 164.000 ljudi.

Od prvog maja Bugarska otvara granice za građane Srbije.

Kako je ranije najavio odlazeći bugarski ministar zdravlja Kostadin Angelov za ulazak će biti nepohodan negativan PCR ili antigeni test. Takođe će biti dovoljan i dokaz o završenom procesu vakcinacije ili pak dokaz o preležanom kovidu u prethodnih šest meseci.

„Trudimo se da ove mere budu slične merama u susednim zemljama i gotovo identične onima koje će Evropska komisija verovatno učiniti obaveznim krajem maja uvođenjem propisa EU”, rekao je glavni inspektor zdravlja Angel Kunčev na konferenciji za novinare, prenela je BTA.

Kunčev je objasnio da će se kao dokaz o preležanom kovidu-19 koristiti antigenski testovi, a ne dokumenti koje je izdala zdravstvena ustanova, javio je Tanjug.

Aktuelne informacije o epidemiji u svetu možete pogledati OVDE.

Izvor: mh.government.bg / BNR / FAR

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar