Milutin Đuričković: List za decu “Farče” pravi primer međusobnog zbližavanja dva naroda

Književna i uopšte kulturna periodika za decu u Srbiji danas se nalazi u vrlo nepovoljnom položaju i razlozi tome su mnogostruki – od ekonomskih / komercijalnih do duhovnih / moralnih. Nekada bogata i raznovrsna periodika spala je na svega nekoliko listova, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, izlaze povremeno i uglavnom zavise od pokrovitelja ili državne finansijske podrške.

U tom šarenilu i produkciji, međutim, izdvaja se list za decu “Farče”, koji izlazi na srpskom i bugarskom jeziku i koji se zahvaljujući svojoj originalnoj koncepciji, kvalitetnim prilozima, maštovitim tehničkim uređenjem i divnim ilustracijama nametnuo ponuđenim sadržajima i rubrikama za mališane skoro svih uzrasta. Osim vaspitno-obrazovnog, saznajnog i književnog, ovo glasilo, pre svega, ima i kulturološko-sociološki aspekt, jer predstavlja pravi primer međusobnog zbližavanja dva naroda, dva jezika i dve kulture, a to su: srpska i bugarska. To je, dakle, jedna od osnovnih vrednosti i prednosti ovog lista, koji po mnogo čemu zavređuje veći publicitet, podršku i pohvale za sve ono što nudi deci i mladima.

Redakcija ovog glasila uspela je da iz broja u broj ponudi čitaocima mnogo toga lepog, zanimljivog i korisnog, a to svakako nije mala i zanemarljiva stvar u današnjim nepovoljnim uslovima rada i postojanja. Prema tome, ovaj list i te kako zaslužuje da i dalje nesmetano izlazi, a njegovom uredništvu treba pružiti podršku za ozbiljan i profesionalan pristup u radu sa decom.

Dr Milutin Đuričković

Institut za dečju književnost BEOGRAD

Dizajn: Milana Videnov Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar