Veliki petak – dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju Uskršnja jaja.

Na Veliki petak, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 390-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 391-1-1024x683.jpg

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući. Danas se strogo posti, ko može – ne jede ništa, drugi samo suvi hleb i vodu. Poste čak i oni koji to nisu činili tokom prethodnih dana Velikog posta.

U narodu se veruje ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, a ako je toplo i sunčano, očekuje se veliki rod voća.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Na Veliki petak važno je izneti plaštanicu, odnosno platno koje simbolizuje skidanje gospoda Isusa Hrista sa krsta i njegovo polaganje u grob.

This image has an empty alt attribute; its file name is 392-1-1024x683.jpg

Pošto se na Veliki petak zaustavljaju svi radovi u kući i polju, najvažniji posao je bojenje jaja i to u crvenu boju, simbol prolivene Hristove krvi i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve. Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća i čuva se na posebnom mestu da se ne razbije.

Prva Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Porfirija

Povodom najvetlijeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, patrijarh srpski Porfirije pozvao je duhovnu decu na radost Vaskrsenja kako bi odagnali od sebe tugu koja nas pritiska godinu dana i koja se uselila u svaku poru našeg života. Poručio je vernicima da uvek imaju pred sobom divne primere vere i rodoljublja dičnih predaka i velikana, i da budu dostojni naslednici njihovih imena i njihovih velikih dela.

Poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj je rekao “Veselimo se i pobedonosno kličimo – Hristos vaskrse” možete pročitati u celosti OVDE.

Carski časovi u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Dimitrovgradu

Snimatelj FAR-a jutros je u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Dimitrovgradu zabeležo atmosferu sa Carskih časova. U tom hramu obavljeno je I znošenje plaštanice sa veliki večernjim bogosluženjem, a u večernjim satima biće služeo Opelo Hristovo i nošenje plaštanice oko hrama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 393-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 394-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 395-1-1024x683.jpg

Paroh dimitrovgradski Siniša Buvač pozvao je sve vernike da u duhu pravoslavne vere, ali i u skladu sa epidemiološkom situacijom obeleže Uskršnje praznike, rekavši da će liturgija u nedelju, 2. maja na Vaskrs početi u 8:00 sati, a na Vaskršnji ponedeljak i na Vaskrišnji utorak takođe u 8:00 časova.

Pripremio: P. Videnov (izvor: FAR / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar