Šaban Bajramović postaje deo jazz i blues muzeja u Americi

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u USA Jeleni Ivanjac, u kojem izražava nameru da se organizuje postavka o muzičaru Šabanu Bajramoviću. Šaban bi bio prvi Srbin i Rom u svetu koji bi postao deo njihove postavke.

Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je legat za najpoznatije blues muzičare iz SAD, posebno one potekle iz Delte Mississippija. Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro čitavog blues -a / jazz-a – stilova koji su se kasnije raširili po celoj USA i izvršili uticaj na svetsku muziku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 46-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 47-1024x683.jpg

Pored Delta Misisipi Blues Muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko blues muzeja, kao i muzej u New Orleansu – najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, sa kojim se direktor Nišvila Ivan Blagojević sreo u New Orleansu – potvrdio dolazak na Nišville od 6. do 15. avgusta.

“Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u New Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju”, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Upravo u pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma „Ja sam Šaban“ producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji „Optimistic film“ i „Nišville jazz festivala“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 48-1024x683.jpg

„Ja sam Šaban“ je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi…

Trailer filma

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar