a

Manje zaraženih nego juče, vakcinisani i negativni na koronavirus građani Srbije mogu u Grčku

Posle 12.514 urađenih testova, danas do 15:00 sati u Srbiji je zabeleženo 787 pozitivnih osoba na koronovairus, od kovida je preminulo 17 ljudi, dok je na bolničkom lečenju 3.047 pacijenata, a na respiratoru 101, naveo je sajt covid19.rs.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da je epidemijska situacija bolja i da se pad broja novih slučajeva registruje i dalje, što je, kako je naveo, dobar pokazatelj, kao i da nema vidljivih posledica spojenih praznika, što je dobra vest.

„Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje“, rekao je Kon i istakao da „moramo da izdržimo, da se odupremo toj ogromnoj potrebi da se opustimo“.

„To ne znači da ne treba da se opustimo, da neće ovi povoljni rezultati i najave dovesti do stvarnog opuštanja“, kazao je Kon.

Takođe epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da treba biti oprezan i strpljiv sa popuštanjerm mera, ali da uz masovnu vakcinaciju već u junu možemo biti u mnogo boljoj situaciji nego što smo danas.

Vakcine protiv kovida-19 zasnovane na mRNK tehnologiji kao što su „Fajzer-Biontek“ i „Moderna“, čine se efikasnim protiv indijskog soja koronavirusa, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Podaci koje je izneo evropski regulator o efikasnosti vakcina mRNK protiv soja (indijski soj) B.1.617 kovida-19 „ohrabruju“, potvrdio je Marko Kavaleri, predsednik radne grupe EMA odgovoran za strategiju vakcinisanja.

U Evropskoj uniji odobrene su četiri vakcine: „Fajzer-Biontek“ i „Moderna“, koje koriste tehnologiju mRNA i  „AstraZeneka“ i Džonson i Džonson, koje su virusne vektorske vakcine, prenela je Hina informaciju Agencije Frans pres.

Grčka je otvorila turističku sezonu i granični prelaz Evzoni sa Severnom Makedonijom za sve vakcinisane građane Srbije.

Oni koji nisu vakcinisani moraju imati negativan pi-si-ar test, koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test. Negativan test moraju posedovati i deca starija od 10 godina.

S. Aleksić (izvor: RTS / Tanjug / N1 / HINA / AFP)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar