Manje zaraženih nego juče, vakcinisani i negativni na koronavirus građani Srbije mogu u Grčku

Posle 12.514 urađenih testova, danas do 15:00 sati u Srbiji je zabeleženo 787 pozitivnih osoba na koronovairus, od kovida je preminulo 17 ljudi, dok je na bolničkom lečenju 3.047 pacijenata, a na respiratoru 101, naveo je sajt covid19.rs.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da je epidemijska situacija bolja i da se pad broja novih slučajeva registruje i dalje, što je, kako je naveo, dobar pokazatelj, kao i da nema vidljivih posledica spojenih praznika, što je dobra vest.

„Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje“, rekao je Kon i istakao da „moramo da izdržimo, da se odupremo toj ogromnoj potrebi da se opustimo“.

„To ne znači da ne treba da se opustimo, da neće ovi povoljni rezultati i najave dovesti do stvarnog opuštanja“, kazao je Kon.

Takođe epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da treba biti oprezan i strpljiv sa popuštanjerm mera, ali da uz masovnu vakcinaciju već u junu možemo biti u mnogo boljoj situaciji nego što smo danas.

Vakcine protiv kovida-19 zasnovane na mRNK tehnologiji kao što su „Fajzer-Biontek“ i „Moderna“, čine se efikasnim protiv indijskog soja koronavirusa, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Podaci koje je izneo evropski regulator o efikasnosti vakcina mRNK protiv soja (indijski soj) B.1.617 kovida-19 „ohrabruju“, potvrdio je Marko Kavaleri, predsednik radne grupe EMA odgovoran za strategiju vakcinisanja.

U Evropskoj uniji odobrene su četiri vakcine: „Fajzer-Biontek“ i „Moderna“, koje koriste tehnologiju mRNA i  „AstraZeneka“ i Džonson i Džonson, koje su virusne vektorske vakcine, prenela je Hina informaciju Agencije Frans pres.

Grčka je otvorila turističku sezonu i granični prelaz Evzoni sa Severnom Makedonijom za sve vakcinisane građane Srbije.

Oni koji nisu vakcinisani moraju imati negativan pi-si-ar test, koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test. Negativan test moraju posedovati i deca starija od 10 godina.

S. Aleksić (izvor: RTS / Tanjug / N1 / HINA / AFP)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar