Predstavljeni pobednički projekti dimitrovgradske osnovne škole i gimnazije u okviru Pojekta za odgovoru vlast

Opština Dimitrovgrad je okviru u Projekta za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) po prvi put omogućila učenicima dimitrovgradske osnovne škole i gimnazije da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka i planiranju budžeta opštine.

U okviru ovog procesa učenici su sami identifikovali promene u svom okruženju i razvili projekte kojim će unaprediti uslove boravka u svojim školama.

Učenici Osnovne škole “Hristo Botev” predložili su renoviranje školskog dvorišta, kreiranje đačkog kutka u kojem bi provodili svoje slobodno vreme, kao i opremanje škole dodatnim nameštajem i opremom koja bi učinila boravak i rad u školi svrsishodnijim.

Učenici Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” predložili su projekat „Zdrav životni stil počinje sa školskom teretanom“ sa ciljem uključivanja većeg broja učenika u sportske aktivnosti i zdrav stil života. Predložen je i projekat o razvoju neformalnog razvojnog kutka i kreativno opremanje prostora koji bi služio za rad, uključivanje mladih u socijalne aktivnosti i druženje učenika. Među predlozima su i Korisni četvrtak – nabavka mašine za izradu kesa od recikliranog materijala sa svrhom razvoja preduzetničkog duha i smanjenja zagađenja okoline, opremanja prostora za slobodno vreme u školi, kao i nabavka pametnih tabli i druge opreme za unapređenje uslova za školovanje.

Učenici su prethodnih dana glasali za predložene projekte, a najviše glasova osnovci su dali za projekat o uređenju školskog dvorišta, dok su gimnazijalci najviše glasova dali za projekat Razvoj neformalnog razvojnog kutka.

Realizaciju ovih projekata opština Dimitrovgrad će podržati sa po 400 hiljada dinara za svaku školu.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije u osnovnoj školi obavljeno je proglašenje pobedničkih projekata, a govorili su Leopold Rolinger, predstavnik USAID, Katja Gerov predstavnik kancelarije za LER i Jelena Đorđević, većnica za omladinu i turizam. U diskusiji su učestvovali čelni ljudi obrazovnih ustava, nastavnici i učenici.

“Uključivanje učenika i učenica iz škola ima za cilj da mlade informiše i direktno ih uključi u proces donošenja odluka i raspodele sredstava iz budžeta opštine. Kroz ovaj proces mladi su sami identifikovali njihove potrebe ili pronašli način da ih reše. Opština ih u tome podržava. Mladi će u narednom periodu biti uključeni u proces izrade Lokalnog akcionog plana za mlade, planiranje izgleda Omladinskog kluba i u druge aktivnosti koje se odnose na poboljšanje kvaliteta života mladih u Dimitrovgradu.” – istakla je većnica Jelena Đorđević.

Inicijativa je započeta 2019. godine kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i grad Sombor uključili učenike srednjih škola u odlučivanje o trošenju sredstava iz gradskog budžeta, a nastavljena je 2020.godine kada su se u aktivnosti pored učenika iz Sombora uključili i učenici srednjih škola iz Kragujevca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice i Dimitrovgrada.

Izvor: Opština Dimitrovgrad

Foto: Stefan Pavić / Sneža Tošev Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar