Još 686 pozitivnih i 14 preminulih u Srbiji, Beograd blizu kolektivnom imunitetu

U Srbiji je zabeleženo još 686 pozitivnih na koronavorus, preminulo je 14 osoba, u bolnicama je 2.410 pacijenata, na respiratorima 86, dok je za poslednja 24 časa urađeno 11.870 testova, navodi sajt covid19.rs.

Zbog povoljnije epidemijske situacije iz crvene zone izlazi još jedna zdravstvena ustanova. Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović“ prelazi u redovan režim rada. To je za RTS rekao pomoćnik direktora te ustanove, doktor Predrag Savić.

Grad Beograd se dobrom imunizacijom približava kolektivnom imunitetu, a uslov za organizovanje nekih koncerata i festivala je da dnevno bude ispod 100 zaraženih i da procenat vakcinacije pređe 50 odsto, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je istakao da Beograd drži lidersku poziciju kada je u pitanju vakcinacija građana.

„U ovom trenutku imamo 38,1 odsto ljudi koji su revakcinisani, a ukupno 47,2 odsto građana koji su primili bar jednu dozu. Na taj način se približavamo kolektivnom imunitetu i u ovom trenutku imamo značajno olakšanje kada je reč o epidemiološkoj situaciji”, kazao je Radojičić za TV“ Pink“.

Dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) u Beogradu ocenila je da je veoma dobro što se radi na pripremi vakcine protiv koronavirusa za decu, komentarišući najavu kompanije “Fajzer” da počinje njeno ispitivanje počev od šestomesečne dece.

Kako je Gnjatović rekla za „Večernje novosti“, „u ispitivanju koje radi „Fajzer“ za populaciju od šest meseci, pa naviše, deca su podeljena u starosne grupe, a ispituju se različite doze jer ne može dete od šest meseci da primi istu dozu kao adolescent“.

Ona je navela da ne očekuje da će preporuka za vakcinaciju dece biti data pre 2022. godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden će rekao je da će do kraja juna SAD poslati u inostranstvo još najmanje 20 miliona doza vakcine protiv kovida 19, što je prvi put da Vašington deli vakcinu odobrenu za domaću upotrebu, javio je Rojters.

Bajden je najavio da će njegova administracija poslati vakcine „Fajzer-Bionteka“, „Moderne“, i „Džonsona i Džonosna“, osim 60 miliona doza „Astra-Zeneke“ koje su već planirane da se daju drugim zemljama, jer u Americi nemaju dozvolu za upotrebu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će u Rusiji uskoro biti puštena u promet četvrta vakcina protiv koronavirusa.

Putin je rekao da se imunizacija stanovništva sve više ubrzava i da je Rusija zainteresovana za saradnju sa stranim partnerima u borbi protiv pandemije, prenose „RIA Novosti“.

S. Aleksić (izvor: RTS / Pink / Rojters / Ria Noviosti / N1 / Večernje novosti)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar