Pada broj zaraženih, Srbija će posle Rusije prva u Evropi proizvoditi „Sputnjik V“

U Srbiji je koronavirusom zaraženo 609 ljudi, preminulo je 15, dok se na bolničkom lečenju nalazi 2.289 pacijenata, od kojih je 80 na respiratoru. Do 15:00 sati napravljen je 10.761 test, naveo je sajt covid19.rs.

Epidemiološka situacija se poboljšava, što se očekuje i u budućnosti a samim tim i relaksacija mera jer nije realno da se one zadrže ako situacija dozvoljava da se polako vraćamo u normalu, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je za Tanjug kazao i da treba očekivati da se mere ublažavaju u budućnosti što znači da će se, u zavisnosti od situacije, dozvoliti i slavlja koja okupljaju veći broj ljudi, a da je, prema njegovim rečima najbolje te vrste proslava organizovati među potpuno zaštićenim stanovništvom.

„Ja verujem da vakcinacija neće biti obavezujuća, već je verovatnije da će to ostati kao savet onima koji organizuju bilo kakvo slavlje. Niko ne bi voleo da mu se proslava zapamti po zaražavanju, a da se to ne bi desilo važno da ljudi koji dolaze budu vakcinisani ili da su preležali kovid“, objasnio je Kon.

Ambasadori zemalja EU podržali su preporuku Evropske komisije da se ublaže kriterijumi za ulazak građana iz trećih zemalja koji su primili obe doze vakcine, kao i da se proširi lista zemalja sa povoljnom epidemijskom situacijom koja omogućava ukidanje restrikcija na ulazak u EU.

Trenutno se na „zelenoj listi“ trećih zemalja iz kojih je dozvoljeno putovanje u EU, bez obzira na primljene vakcine, nalazi samo sedam zemalja.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja kojima je odobren ulazak u EU uskoro „znatno proširiti“ i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, na osnovu napretka u vakcinaciji.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik V“ protiv koronavirusa, saopštio je kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik V“, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg, preneo je Fonet.

S. Aleksić (izvor: Tanjug / RTS / covid19.rs / Fonet)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar