Potpisan finansijski ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska

Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova potpisali su u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija, finansijski ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska.

Izgradnja gasnog interkonektora jedan je od prioritetnih projekata kojim se obezbeđuje povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa susednim državama, čime se otvara mogućnost dopremanja prirodnog gasa na tržište i iz drugih pravaca snadbevanja. Projekat je prepoznat kao jedan od šest prioritetnih projekata Evropske unije u okviru Inicijative o energetskom povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope.

Tom prilikom, ministar finansija Siniša Mali rekao je da će građanima Srbije ovaj gasni interkonektor obezbediti ne samo sigurno snadbevanje gasom i dovoljne količine gasa neophodnog za privredu i domaćinstva, već i diverzifikaciju rute snadbevanja gasom, čime se doprinosi dodatnoj većoj nezavisnosti kada je dopremanje ovog energenta u pitanju.

Govoreći o načinu finansiranja projekta, ministar je rekao da će njegova ukupna vrednost, prema proceni Evropske investicione banke, iznositi 85,5 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se potpisivanjem ugovora o zajmu sa EIB, uz prethodno odobreni grant Evropske unije, praktično zatvara finansijska konstrukcija za izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

Potpredsednica EIB Liliana Pavlova istakla je da će ovaj projekat poboljšati energetsku sigurnost i diverzifikovati energetski sektor u Srbiji, ali i da će doprineti fleksibilnosti gasnih mreža u Srbiji i Bugarskoj.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je projekat važan i iz ekoloških razloga, odnosno zbog tranzicije od uglja ka energentu kao što je prirodni gas, koji je dosta čistiji.

Prema njegovim rečima, projekat će doprineti energetskoj bezbednosti i liberalizaciji tržišta Srbije i zbog Poglavlja 15 u pregovorima u pristupanju EU, ali i povećanju ekonomske razmene sa Srbijom.

Izvor i foto: mfin.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar