U Srbiji pad broja zaraženih i preminulih, naredne sedmice sednica Kriznog štaba

U poslednja 24 časa u Srbiji je zabeležen 391 novi slučaj pozitivnosti na koronavirus, preminulo je 13 osoba, na bolničkom lečenju je 1.879 pacijenata, dok je na respiratorima 67. Kako navodi sajt covid19.rs urađeno je 9.928 testova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sednica Kriznog štaba biti održana sledeće nedelje, dodajući da se razmišlja o eventualnom relaksiranju nekih mera.

„Tokom sledeće nedelje imaćemo sedncu Kriznog štaba, makar da analiziramo epideomološku situaciju koja je u ovom trenutku stabilna“, rekla je Brnabićeva u Beogradu.

Poručila je da je epidemiološka situacija u velikoj meri stabilna zbog vakcinacije, ali i da nema mesta opuštanju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Epidemilog Branislav Tiodorović pozvao je mlade da se vakcinišu i istakao da je među onima koji imaju između 18 i 35 godina manje od 12 odsto vakcinisanih.

„Mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada obole od koronavirusa, ali ima i među njima onih koji boluju od hroničnih bolesti i kada se razbole dešava se da fatalno završavaju“, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu, prenela je Beta.

Poslednji pacijenti napuštaju privremenu kovid bolnicu u „Štark“ areni, koja se na osnovu odluke Vlade od 14. maja zatvara, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za „Studio B“, a preneo Beoinfo.

Od poslednjih 49 pacijenata koji su ostali u privremenoj bolnici u „Štark“ areni, njih 13 će biti prebačeno u kovid bolnicu u Batajnici, a ostali će biti pušteni kućama jer su izlečeni, rekao je Vesić i dodao da će posle toga privremena kovid bolnica u Areni biti zatvorena, navodi Fonet.

Vesić je rekao da je u Beogradu vakcinisano oko 48 odsto stanovništva, a revakcinisano skoro 40 odsto.

Ineče, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je vakcinisano 47,9 odsto punoletnih stanovnika.

Potpuno imunizovanih je 39,6 odsto.

Zaključno sa četvrtkom potrošeno je 1.217.364 doza vakcina. Od tog broja prvu dozu je primilo 666.286, dok je i drugu dobilo 551.078 osoba.

S. Aleksić (izvor: RTS / N1 / Beoinfo / Beta / Fonet / Gradski zavod za javno zdravlje)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar