Posle 30 godina zahvaljujući „ReFarmi“ ponovo škola na Staroj planini

Život i mladi se vraćaju na Staru planinu i to ne samo simbolično nego i bukavalno, jer će od 1. septembra u Visočkoj Ržani, selu Gornjeg Visoka, posle skoro tri decenije početi da radi najpre vrtić, a posle toga postepeno i četvororazredna škola.

Ugovor o tome potpisali su Marija Velimirović iz stočarske farme „Eva“, odnosno kompanije „Evin amenet“ i fondacije „ReFarma“ i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

U projekat vraćanja života na Staru planinu su se takođe uključili vlasnici budućeg hotela „Teodora“, koji niče na mestu nekadašnjeg „StarA“ i predstavnici firme „Staroplaninci“ DOO, koja gradi hotel. Vrtić i školu će za početak pohađati osmoro dece.

„Stara planina je zdrava i lekovita sredina, sa bogatim prirodnim lepotama i tradicijom, ali siromašna i zapuštena u infrastrukturnom pogledu, bez mladih ljudi, škole, ambulante, prodavnice. Ljubav prema ovoj divljoj lepoti i želja da slika budućnosti bude puna boja i radosti spojila je kompanije „Evin amanet“ i „Staroplaninci D.O.O“ i osnovana je Fondacija ”ReFarma” čime je započet društveno odgovorni rad te dve kompanije“, napisala ja Marija Velimirović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 356-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 357-1024x683.jpg

Takođe je nevela da je projekat nazvan „Živo selo“ sa ciljem obnove stare škole u selu Visočka Ržana, kao i pomoći mladim ljudim koji već žive u Gornjem Visoku u domenu adaptacije i rekonstrukciji kuća za život.

Prvi korak će biti adaptacija pomoćnog školskog objekta sa 3 zasebne, funkcionalne, bezbedne učionice, najviših ekoloških standarda. U školskoj 2021/2022 godini započelo bi redovno funkcionisanje starije grupe dece vrtićkog uzrasta i predškolsko vaspitanje, a starijoj deci bi bio omogućen adekvatan prostor za učenje sa efikasnim pristupom internetu.

Već naredne i svake sledeće godine, potreba za uvođenjem i osnovnog obrazovanja za uzrast od I do IV razreda bi opravdala sve naše zajedničke napore i u trenutku neophodnosti za istim, preduslovi bi samim postojanjem već adaptiranog objekta bili ispunjeni, dodala je Marija Velimirović i podsetila da u firmi „ Evin amanet“ već radi dvadeset zaposlenih i da će ih biti sve više.

This image has an empty alt attribute; its file name is 358-1024x683.jpg

Njihova deca i deca svih roditelja iz regije Gornjeg Visoka će na taj način dobiti mogućnost da se razvijaju i uče kao i njihovi vršnjaci u razvijenim sredinama.

Škola „Sveti Sava“ u Visočkoj Ržani je nekada imala 400 đaka, trenutno nema ni jednog, a mi danas želimo da školsko zvono prekine tišinu na Staroj planini, napisala je na kraju Marija Velimirović.

S. Aleksić

Foto: ReFarma

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar