Vladan Vasić imenovan za predstavnika SKGO u Političkom komitetu Saveta opština i regiona Evrope

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština Srbije (SKGO) imenovalo je gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasić za predstavnika u Političkom komitetu Saveta opština i regiona Evrope (CEMR). Osim Vasića, za predstavnika SKGO u CEMR imenovan je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, kao i predstavnici Kruševca i Beočina.

Vasiću ovo nije prva evropska funkcija, ali je definitivno najvažnija, za sada. Do sada je obavljao funkciju zamenika člana u Veću lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, a nova funkcija je velika čast i obaveza, kaže gradonačelnik Vasić za portal Pirotske vesti.

“Predsedništvo SKGO me imenovalo na ovu dužnost kao dugogodišnjeg gradonačelnika i člana Predsedništva SKGO. Trudiću se da što uspešnije predstavljam naše opštine u ovoj institucij, rekao je Vasić.

“Drago mi je što vam mogu poželeti dobrodošlicu u porodicu evropskih opština i regiona. Ulaskom u Politički komitet CEMR-a, sada ste u mogućnosti da se sastajete i razmenjujete iskustva sa visokim izabranim predstavnicima iz čitave Evrope, a i šire. Takođe ćete definisati agendu CEMR-a za naredne godine I doprineti da se glas lokalnih i regionalnih vlada čuje u evropskim i svetskim krugovima. Ukratko, pored toga što ste lokalni, postajete i evropski igrač takođe”, navodi se u pismu dobrodošlice pomenute evropske institucije, javljaju Pirotske vesti.

Savet evropskih opština osnovan je u Ženevi 1951. godine od strane grupe evropskih gradonačelnika. Kasnije se organizacija okrenula i regionalnom nivou vlasti i postaje Savet evropskih opština i regija. CEMR je danas najznačajnija organizacija lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, a njeno članstvo čini preko 50 nacionalnih asocijacija iz 39 država. Ove asocijacije predstavljaju 100.000 jedinica lokalnih i regionalnih vlasti.

CEMR je predstavnička i demokratska politička organizacija koja ima dva upravljačka tela: Izvršni biro i Politički komitet koji može osnivati radne strukture. Takođe, Političko liderstvo organizacije čine predsednik, kopredsednici, izvršni predsednici i potpredsednici. Generalni sekretar je odgovoran za efikasni menadžment Sekretarijata koji se sastoji od oko 20 zaposlenih.

Od 2008. godine Stalna konferencija gradova i opština je punopravni član CEMR čime je stekla pravo da ravnopravno i u skladu sa interesima asocijacije učestvuje u radu, kako upravljačkih, tako i radnih organa i struktura CEMR.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Mikica Kostov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar