U Srbiji 230 novozaraženih, preminulo još 7 osoba, počelo prijavljivanje za pomoć od 3 hiljade dinara

U poslednja 24 časa na koronavirus u Srbiji testirana je 11.421 osoba, od kojih je 230 pozitivno na virus, a preminulo je 7 osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 6.872, dok je procenat srmtnosti 0,96 odsto.

Na bolničkom lečenju nalaze se 594 pacijenta, pri čemu je 41 na respiratorima.

Od početka pandemije testirano je 4.164.197 osoba, od kojih su 712.702 pozitivne na koronavirus, stoji na sajtu covid19.rs.

Zbog sve bolje i stabilnije epidemijske situacije od danas su na snazi nove ublažene mere – ugostitelji mogu da rade svakog dana do ponoći, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a trafike non-stop. Počelo je i prijavljivanje građana za pomoć od 3.000 dinara.

Građani za tu pomoć koju daje država mogu da se prijave preko sajta Uprave za trezor. Prijava će trajati do 15. juna, dok će u petak, 4. juna, početi i prijava telefonom.

Jedini način koji bi nam obezbedio mirnije leto je vakcinacija protiv koronavirusa više od 50 odsto punoletnih građana u junu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i naveo da se zalaže za uvođenje novih modela za stimulaciju vakcinacije. Naveo je da dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali da znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom. “Popuštanje mera je jedan od pozitivnih signala da uspostavljamo kontrolu. Nema mesta za euforiju, ali ima za optimizam”, rekao je Đerlek.

Imunolog Srđa Janković kaže da su postojeće mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

“I dalje ne mogu biti blaže, ko krši mere – krši minimum minimuma koji mi tražimo”, naveo je Janković ističući da će masku skinuti kada više ne bude bilo zaraženih.

Apelovao je na strpljenje i da će događaji i okupljanja biti organizovani kada to bude bezbedno.

A. Todorov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar