O muzici i filmu na festivalu Mister Vorky#8

Osmo izdanje Međunarodnog festivala jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky biće održano od 9. do 13. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ i Zavičajnom muzeju u Rumi.

U takmičarskom programu jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 120 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja. O nagradama festivala odlučivaće regionalni tročlani žiri u sastavu: Maša Nešković, filmska rediteljka iz Beograda, Žarko Ivanov, reditelj i producent animiranih filmova iz Skoplja i Ronald Panza, teatrolog i filmolog iz Mostara.

U takmičarskom programu kratkometražnih filmova pod nazivom „9413“ biće prikazan 21 film. Pored igranih i dokumentarnih filmova, biće prikazani i kratki eksperimentalni i animirani filmovi koji su imali veoma uspešan festivalski život u prethodne dve godine.

Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar iz Beograda. U obe takmičarske konkurencije biće prikazano ukupno 8 domaćih filmova. Pet jednominutnih i tri kratkometražna filma – „I ništa“ Zorana Tairovića, „Veliki robot“ Vojina Vasovića i „Izoštravanje“ Zorana Saveskog.

This image has an empty alt attribute; its file name is 173-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 174-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 175-1024x683.jpg

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „Cinema in Tune“, kojoj su posvećeni filmovi u takmičarskom, ali i pratećem delu festivala. Pored „klasičnih“ projekcija kratkih filmova, biće upriličen događaj Inicijative za filmsku muziku Live Soundtrack, na kojem će vojvođanski eksperimentatori uživo stvarati muzičke i zvučne podloge za savremene neme filmove, dok će gosti iz OKC Abrašević iz Mostara biti mentori Radionice zvučnih pejzaža „Zvuk Rume“.

Takođe, temu će pratiti i izložba na zvaničnom otvaranju festivala, 10. juna u 20:00 časova „Vorkapić – Film i muzika“, kao i kratki muzički omaž nedavno preminulom čuvenom domaćem kompozitoru filmske muzike, Zoranu Simjanoviću.

This image has an empty alt attribute; its file name is 176-1024x683.jpg

Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, a džingl festivala realizovao je mladi animator Mihajlo Dragaš.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji neumorno nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnčević“ i Zavičajnim muzejem.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma. Lokalni partneri i medijski sponzori su takođe dali svoju podršku festivalu Mister Vorky.

Kompletan program i satnicu festivala možete pronaći na sledećim linkovima:

http://vorkyteam.rs/

https://www.facebook.com/mistervorky/

https://www.instagram.com/mistervorky/?hl=en

Animirani džingl festivala

Ulaz na sve programe je besplatan. Vidimo se u Rumi, u stvarnom životu!

NFC Vorky Team Ruma

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar