Ministarka Gordana Čomić u poseti Pirotskom upravnom okrugu

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas u Pirotu „da je zadatak ovog Ministartva da oživi zakon o planskom sistemu“.

„Ovaj zakon kaže da se u svim okruzima i na svim nivoima vlasti sve odluke moraju donositi uz najšire uključenje svih aktera, izabranih i postavljenih lica u lokalnim samoupravama, civilnog društva, udruženja gradjana i svih onih koji treba da primenjuju zakon na lokalnom nivou“, rekla je Čomićeva medijima pre sastanka u načelstvu Pirotskog upravnog okruga.

Ona je rekla da planom rada iz novembra prošle godine obilaze upravne okruge u Srbiji i Nacionalne savete u njihovim sedištima.

„Pirotski upravni okrug je 24. okrug po redu. Imamo nameru da do juna obidjemo svih 29 okruga i da na jesen vidimo šta je od dogovorenog na stastancima uradjeno i gde treba Ministarstvo da bude alat lokalnim samoupravama, republičkim organima na lokalnom nivou, civilnom društvu i manjinama koiji žive u pojedinimn okruzima”, rekla je Čomićeva, dodajući da je „cilj ovakvih sastanaka da dokažemo da ko ne planira da planira sopstvene neuspehe“.

On je dodala da je u nekoliko uzastopnih izveštaja Evropske komisije „važna rečenica da Srbija ima dobre propise i zakone, ali se zakoni ne primenjuju“:

„Cilj ovog sastanka je da se dogovorimo kako da obrišemo taj drugi deo rečenice i da ona glasi da Srbija ima dobre zakone i da se oni u najvećoj meri primenjuju, a tamo gde se ne primenjuju ljudi imaju plan kako da se to desi“, rekla je ona.

Čomićeva je naglasila da će važna tema ovog sastanka u načelstvu Pirotskog upravnog okruga biti o održivom razvoju.

„Želimo da se dogovorimo o tome na koji način da isplaniramo kako da Pirotski okrug izgleda 2030. godine, koliko dece da bude, koliko zelenih površina, kakva je infrastruktura, koliko zaposlenih, kakve će biti penzije, da li ćemo smanjiti diskriminaciju, nasilje u porodici, na ulici i vršnjačko nasilje i sve ono što smeta ljudima”, rekla je Čomićeva, podsetivši „da su postepidemijskom vremenu narasle teskobe, akcioznoist, brige…“ i „da ovo ministarstvo želi da ostvari društveni dijalog na svim nivoima“.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić je izrazila zadovoljstvo zbog posete ministarke Pirotskom okrugu, rekavši da su na sastanak pozvani predstavnici relevantnih institucija i organizacija koji će u dijalogu sa njom približiti teme koje se odnose na resorno ministarstvo.

„Na sastanak su pozvani predstavnici lokalnih samouprava, MUP-a, Centra za socijalni rad, Filijale NSZ, predstavnici nacionalnih manjina i civilnog društva. Zakon o rodnoj ravnpravnosti je stupio na snagu početkom juna i ovo je i prilika da se sa ministarkom razgovara i o tome. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan, naš okrug se graniči sa Bugarskom i imamo i prestavnike nacionalnih manjina i civilnog društva i to je prilika da se razgovara i o projektima” rekla je Tončićeva medijima pre sastanka.

Z. Panić

Izvor: Danas

Foto: Zoran Panić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar