Početak turističke sezone i stanje na graničnim prelazima

Popuštanje epidemioloških mera i otvaranje granica usloviće i veći broj putnika koji će ovog leta doći u Srbiju, proći kroz zemlju ili se uputiti ka letovalištima u inostranstvu. U vreme godišnjih odmora carinska služba poslovično pojačava aktivnosti i preduzima sve neophodne mere, kako bi putnicima olakšala putovanje, napominju u Upravi carina.

Na graničnom prelazu “Preševo” se već oseća da turistička sezona polako počinje, pa iako za sada nema zadržavanja, očigledan je veći broj putnika. Carinici sa tog prelaza kažu, da se veći broj putnika može očekivati tek kada počne školski raspust u Srbiji, odnosno, krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

Srpski turisti koji putuju Koridorom 10 od 15. juna na ulazu u Severnu Makedoniju, na graničnom prelazu “Tabanovce”, dobijaju besplatne kartice za putarinu kroz tu zemlju. Policajci na prelazu će do 15. avgusta svim državljanima Srbije deliti kartice, u skladu sa odlukom Vlade Severne Makedonije da putarina bude besplatna od 15. juna do 15. avgusta, u znak zahvalnosti Srbiji za doniranje vakcina protiv koronavirusa.

S obzirom na to da prelaz “Evzoni”, koji je srpskim turistima najkraći put do Grčke, i dalje ne radi noću, dosta putnika se odlučuje da put mora krene preko Bugarske, a posebno oni koji putuju turističkim autobusima. U tom slučaju za izlaz iz zemlje se najčešće koristi granični prelaz “Gradina” ili neki od manjih alternativnih prelaza u blizini, kao što su prelazi “Strezimirovci” i “Ribarci”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 290-1024x683.jpg

Trenutno se na graničnom prelazu “Gradina” rekonstruiše asfalt na ulazu u Srbiju, pa se za oba smera koristi izlazna strana prelaza na kojoj je asfalt već zamenjen. Uprkos radovima, zadržavanja nema, jer ni na “Gradini” uobičajne sezonske gužve još nisu počele. Putnički i autobuski saobraćaj se odvija normalno i bez ikakvih zastoja.

Slična situacija je i na prelazima koji se nalaze na putu ka Jadranskom primorju.

Kako letnja sezona odmiče, na svim prelazima, gde god je to moguće, biće otvoren maksimalan broj ulaznih i izlaznih traka. Od carinika se zahteva profesionalan i ljubazan odnos prema putnicima i dosledno sprovođenje kontrole robe i sprečavanje zloupotreba.

Pored preporuke putnicima da pokušaju da izbegnu najfrekventnije prelaze birajući neki od manje opterećenih alternativa u blizini, iz Uprave carina savetuju i da se pre polaska na putovanje dobro informišu o važećim propisima koji su detaljno prezentovani na sajtu Uprave carina Srbije, ali i na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar