Piramida na Šar planini – Ljuboten

Jedan od najvećih planinskih masiva na Balkanskom poluostrvu je Šar planina, čija je dužina, u pravcu sever-jug, zavidnih 80 kilometara. Skoro svaki vrh na Šar planini viši je od 2000 metara nadmorske visine, te se oni ne mogu ni pobrojati. Zavidan je na ovom masivu i udeo vrhova viših od 2000 metara. Nekako, na Šar planini dva vrha se posebno ističu, i najpoznatiji su, simbolizuju čitav masiv. Titov vrh je sa 2747 metara nadmorske visine najviši vrh Šar planine i drugi po visini vrh u Severnoj Makedoniji, samo sedam metara niži od Golemog Koraba.

Drugi vrh koji je simbol Šar planine je Ljuboten, visok 2498 metara. Ljuboten je i maltene najsevernija tačka Šar planine, nalazi se severoistočno od Tetova, ako se posmatra iz Severne Makedonije, i južno od Uroševca, ako se posmatra sa kosovke strane. Zapravo, Ljuboten se uočava iz mnogih gradova, sa mnogih planina. Ovo stoga što je vrh Ljuboten u obliku pravilne piramide, poput Rtnja, ali je i mnogo viši, a osnova piramide je znatno veća. Ljuboten se može videti iz Skoplja, iz Tetova. Od Ljubotena je Priština udaljena vazdušnom linijom samo 30-tak kilometara, te se iz centra Prištine, lagano šetajući, pogled očas usmeri ka ogromnom Ljubotenu. Kosovski gradovi i varošice Uroeševac, Gnjilane, Kačanik i Štrpce, još su i bliže Ljubotenu. Zapadno od Ljubotena je i poznati zimski centar Brezovica. Ljuboten se vidi sa svih planina na jugu Srbije. Kada je vreme lepo, Ljuboten se može videti čak i iz okoline Niša.

Piramida Ljubotena snažno privlači planinare i ljubitelje prirode. Sa makedonske strane, uspon se izvodi iz Starog sela, iznad Tetova. Sa kosovske strane, uspon je duži i teži, vodi preko Brezovice.

Planinarsko društvo “Preslap” nastavilo je svoj serijal visokogorskih akcija, i 20. juna uspešno je izvelo uspon na Ljuboten, trasom iz Starog sela. Zbog obeležavanja Zadušnica u subotu, ova akcija izvedena je kao jednodnevna, a svakako bi zbog napora i zbog potpunog uživanja u šarenilu Šar planine, bilo pogodnije da se ovakve akcije izvode u dva dana, sa obilaskom i dodatnih sadržaja i sa noćenjem u planinarskom domu ili vili podno Ljubotena, na 1600 metara nadmorske visine.

Sa Planinarskim društvom “Preslap”, ka Ljubotenu uputio se 21 učesnik, iz Niša, Prokuplja, Jagodine i Vranja. Akcija je izvedena po lepom vremenu, a ovaj uspon spada u osrednje zahtevne. U prvom delu, trasa je vodila od sela na visini od 900 metara, do planinarskog doma na 1600 metara nadmorske visine, i ova deonica savladana je za oko tri sata laganog hoda.

Pravi izazov, ali i mnogo prirodne lepote, učesnici akcije, visokogorci, doživeli su od planinarksog doma, do samog Ljubotena. Neprestano je vrh, kao glavni cilj, bio na vidiku, i video se moćni greben koji je vodio do njega.

S druge strane, masiv Šar planine kao da nije imao kraja. Jedan za drugim, izranjali su vrhovi, negde je još bilo i snega usred prostranih pašnjaka, i to je stvaralo snažne kontraste i šarenilo Šar planine. Panoramski, gotovo da se videlo i Skoplje, a Tetovo se videlo kao na dlanu. Prostrana Pološka kotlina, u gornjem toku reke Vardar, delovala je kao predvorje ogromne Šar planine.

Od planinarskog doma, deonice su postale znatno strmije, vodile su vijugavim uzanim stazama, preko sitnog kamenja i sipara. Izlaskom na glavni greben, na visinu od oko 2200 metara, ukazao se i pravac završnog uspona, sa divovskom piramidom Ljubotena na kraju tog puta.

Posle šest i po sati planinarenja, računajući od polaska iz Starog sela, 19-oro planinarki i planinara doseglo je vrh Ljuboten. Dve planinarke odustale su kod planinarkog doma. Na vrhu nije bilo uopšte hladno, a smenjivali su se periodi magle i oblaka, sa periodom vedrog vremena i jasnih vidika.

Ljuboten, atraktivan planinarski vrh, i ovog dana privukao je mnogo planinara iz svih krajeva Severne Makedonije. Na vrh su, sa kosovske strane, izašla i dvojica planinara iz Sjedinjenih Država. Dug boravak na vrhu protekao je u lepom druženju i veseloj atmosferi. Umor od uspona i neprospavane noći u putu, odagnan je pesmom, igrom i osmehom!

Silazak sa Ljubotena izveden je istom trasom, te je na kraju dana, kada je podvučena crta, ostvaren izuzetan sportski poduhvat: od Starog sela, do Ljubotena, savladano je je čak 1600 metara visinske razlike, u silasku isto toliko. Prevaljeno je blizu 25 kilometara u oba pravca. Zadovoljstvo ogromno, sreća beskonačna. Naredni put, kada družina provede čitav vikend na Šar planinu, sve će biti čak i impresivnije.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar