Zapadni Balkan od 1. jula bez rominga, niže cene u Grčkoj

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut. Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju.

Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto.

“Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji”, objasnio je za RTS generalni direktor A1 za Srbiju i Sloveniju Dejan Turk.

Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama važećim u nacionalnom saobraćaju.

Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na umerenu potrošnju (fair usage). Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.

Preporuka je da se korisnici, pre nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja.

Ukidanje rominga je deo sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, prvog dana Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Od danas će cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga srpskih operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar