VIDEO: Performans na Nišavi – Utapanje građanina pokornog

Na inicijativu Aleksandra Panića, jednog od najaktivnijih članova pokreta “Odbranimo reke Stare planine”, na Nišavskom keju kod Pešačkog mosta u Pirotu, 1. jula održan je ekološki performans pod nazivom “Utapanje građanina pokornog”. Na ovom mirnom građanskom protestu učesnici skupa zagazili su u reku Nišavu i uhvatili se za konopac kojim su bile povezane obale reke, kako bi simbolično ukazali na problem prerastanja Nišave u kolektor ledene vode HE Pirot.

Reka Nišava je nedavno odnela u Pirotu dva mlada života, te se u javnosti ponovo pokrenulo razmišljanje o radu HE “Pirot” i njenom uticaju na izmenjene karakteristike reke.

Aktivista pokreta ORSP Aleksandar Panić je u specijalnom razgovoru za FAR još marta meseca ove godine ocenio vrlo opasnim način ispuštanja vode iz akumulacije “Zavoj” direktno u Nišavu bez prethodnog prolaska kroz kompenazaciono jezero i bez prethodnog obaveštavanja građana, čime je ukazao na bezbednosne rizike i ekološke posledice koje stvara trenutni režim ispuštanja velikih količina hladne vode sa Stare planine kroz turbine lokalne hidroelektrane.

Performans na Nišavi kamerom je zabeležio snimatelj FAR-a Stefan Pavić.

Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
jul 2021.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar