Još jedan dan tropski dan na jugoistoku Srbije, u Dimitrovgradu juče 37 stepeni

Početak avgusta bio je najtopliji u ovom vrelom talasu koji je zahvatio Srbiju i Balkan, te se živa u termometru u nedelju, 1. avgusta u Beogradu, Valjevu, Negotinu, Loznici i u dolini reke Tamnave popela do četvrdesetog podeljka na skali živinog termometra. Najtoplije je bilo u Valjevu sa 40,4 stepena.

Prema podacima sa automatskih meteoroloških stanica RHMZ-a, u Zaječaru, Leskovcu, Nišu, Vranju i Velikom Gradištu izmerena je temperatura od 39,5 stepeni, a u Požarevcu, Kladovu, Kragujevcu, Kruševcu, Ćupriji, Pančevu i Velikom Gradištu 37 stepeni.

U Dimitrovgradu je bilo 37 stepeni, odnosno preciznije 36,7 stepeni, što je identična maksimalna temperatura izmerena i poslednjeg dana juna, te su najtopliji dani ovog leta bili 30. jun i 1. avgust.

Na pojedinim mestima u gradu čitaoci FAR-a izmerili su temperaturu i od 39 stepeni, ali zvanični meteorološki podaci se beleže u meteorološkoj stanici u Željuši koji pokazuju da je cela protekla sedmica bila je veoma topla sa tropskim temperaturama od 33 do 35 stepeni.

U Srbiju stiže svežiji vazduh iz srednje Evrope koji će spustiti temperaturu za desetak stepeni, ali na krajnjem jugoistoku zemlje, na području Niša, Leskovca i Vranja, prvog radnog dana u sedmici maksimalna temperatura do 36 stepeni. U ostalim krajevima Srbije biće pretežno sunčano i svežije. Na severu, zapadu i jugozapadu ponegde se očekuju kiša i pljuskovi sa maksimalnom temperaturom od 28 stepeni.

Sininoptičari za utorak najavljuju pretežno sunčano i toplo, Samo u planinskim predelima lokalni razvoj oblačnosti i ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 16 do 20, a najviša od 30 na severozapadu do 35 stepeni na jugoistoku zemlje.

U sredu sunčano i toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 30 do 36 stepeni, dok će u četvrtak biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 16 do 21, a najviša od 29 na severozapadu do 35 stepeni na jugoistoku.

Prognoza vremena od 6. do 10. avgusta

Do subote će biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a temperatura će biti oko prosečnih vrednosti za ovaj period godine. Nakon toga se očekuje pretežno sunčano vreme uz postepeni porast temperature, kažu u RHMZ-u.

P. Videnov (izvor: RHMZ-Automatske meteorološke stanice / Meteorološka stanica u Željuši)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar