U Dimitrovgradu obeležen međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih juče je obeležen u Dimitrovgradu manifestacijom koja je simbolično nazvana “Mladi za Caribrod, Caribrod za mlade”. Svrha ovog međunarodnog dana jeste da se ukaže na potrebe mladih, ali i na potencijale i mogućnosti koje oni imaju.

Mladi su imali priliku da se upoznaju sa omladinskim organizacijama i aktivnostima u koje se mogu uključiti u narednom periodu. Od omladinskih organizacija saznali su sve o učešću na besplatnim obukama programiranja, o voćarstvu i preradi voća, o pokretanju sopstvenog biznisa i o radionicama koje su im detaljnije predstavile njihova prava, kao i aktivno učešće u odlučivanju.

Članica Opštinskog veća zadužena za omladinu i turizam Jelena Đorđević je u izjavi za FAR rekla da su mladi svakako šansa ovog grada i da treba čuti i njihov glas i pitati ih oko njihovih osnovnih stvari.

Na prvoj radionici mladi su imali priliku da čuju koje ih to aktivnosti, obuke i kursevi čekaju do kraja godine. Takođe, održana je i radionica pod nazivom “Ti se pitaš, zajedno kreiramo Omladinski klub” gde će mladi sami kreirati izgled njihovog Omladinskog kluba, a na osnovu njihovih potreba Opština Dimitrovgrad će u budućem periodu finansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije sa nadom da se u sledećoj godini krene sa adaptacijom prostora.

Đorđević je takođe istakla da je u sklopu dana mladih organizovana i radionica “Održivi razvoj za sve”.

“Radi se o ciljevima održivog razvoja do 2030. godine gde su mladi prikazali njihovu viziju, odnosno pravce razvoja Dimitrovgrada do 2030. godine” – kaže ona.

Na inicijativu Ujedinjenih nacija 12. avgust je međunarodni dan posvećen mladima i skretanju pažnje javnosti na probleme, potrebe i potencijale mladih ljudi i od 2000. godine se obeležava širom sveta. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar