U Dimitrovgradu održana izložba buša

U Dimitrovgradu je održana izložba buša u okviru projekta FAO „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj Buša goveda na Staroj planini“. Izložbu je organizovao Institut za primenu nauke u poljoprivredi, u saradnji sa odgajivačima buše sa Stare planine, Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Opštinom Dimitrovgrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 236-1024x683.jpg

Buša je autohtona rasa goveda koja predstavlja značajan genetički resurs balkanskog područja, uključujući i Srbiju, kao i područje Stare planine, kojoj gravitira i opština Dimitrovgrad.

Na naučnom skupu u edukativno-obrazovnom centru u prisustvu gostiju i stručnjaka ukazano je na značaj zaštite biodiverziteta i održivog razvoja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 237-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 238-1024x683.jpg

Goste je pozdravio opštinski većnik Dragan Mančev istakvaši da je opština Dimitrovrad mala opština, ali bogata prirodnim resursima, a najveći resurs je Stara planina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 239-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 240-1024x683.jpg
Nakon toga frulaš Dušan Antić iz Pirota izveo je nekoliko narodnih kompozicija iz ovog kraja dočaravši muzičku i kulturnu tradiciju staroplaninskog regiona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 241-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 242-1024x683.jpg

U radnom delu skupa govorio je Aleksandar Mentov ispred organizacije FAO koji se zahvalio svim poljoprivrednim proivođačima koji su došli, a posebno odgajivačima goveda Buša i organizatorima izložbe. Naglasio je da je priroda ovde lepa, a i ljudi koji su posvećeni svom kraju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 243-1024x683.jpg

Dr Srđan Stojanović, viši savetnik Ministarstva poljoprivrede u okviru sektora za ruralni razvoj održao je predavanje o značaju očuvanja animalnih genetičkih resursa u Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 244-1024x683.jpg

O značaju genetičkih resursa u ruralnom razvoju govorio je dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 245-1024x683.jpg

Prisutnima se obratio i Boris Berisavljević, nacionalni koordinator projekta. On je istakao da je ovaj projekat jedinstven u ovom trenutku u Srbiji i iskazao veliku zahvalnost predstavnicima FAO organizacije i farmerima koji su to prepoznali i prihvatili, lokalnoj odgajivačkog organizaciji koja je dala svoj doprinos i Opštini Dimitrovgrad. Prema njegovim rečima, projekat je osmišljen kao kreiranje jedne mogućnosti za farmere, a jedna od osnovnih ideja je da se Buša zaštiti biološki, ali i da zaživi na tržištu, što bi predstavljao dohodak za farmere.

This image has an empty alt attribute; its file name is 246-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 247-1024x683.jpg

Za veliki doprinos na očuvanju buša zahvalnice su dobili Nikodija Velinov iz Osnovne odgajivačke organizacije “Stado”, odgajivači Jovanka Stevanović Ivanov iz Kamenice, Aleksandar Bogdanović iz Senokosa, Martin Krstev iz Brebevnice, Miodrag Momčilov sa Borovskog polja, Marela Samardžinov iz Radejne, Milomir Petrović iz Vlaškog polja, Toni Todorov iz Našuškovice, Goran Jovanović, Goran Gogov, Milutin Nikolić i Kompanija “Koncept agrar” iz Gornjeg Krivodola i Opština Dimitrovgrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 248-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 249-1024x683.jpg

Nakon obilaska izložbe buša u sportskom centru Park, gosti su posetili farme autohtonih rasa životinja na području opštine.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar