U decembu stiže pomoć od 20 evra

Ministar finansija Siniša Mali je, predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, objasnio da je ovim dokumentom definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

Ministar je rekao da se za pomoć od 20 evra mogu prijaviti svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila ove godine, dodavši da je za njih otvorena mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra.

On je istakao da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Prema njegovim rečima, i ova pomoć je deo velikog paketa od osam milijardi evra namenjenih građanima i privredi i predstavlja samu završnicu trećeg paketa mera.

Mali je podsetio na to da je u maju svim građanima i penzionerima isplaćeno 30 evra, zatim da je svaki vakcinisani građanin dobio 3.000 dinara, a penzioneri su dodatno 22. septembra dobili 50 evra.

On je predočio da je isplaćeno i 60 evra za sve nezaposlene, kao i tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i velika preduzeća.

Dodatno su isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike i još dve pune minimalne zarade za sve koji su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Mali, uz napomenu da je u planu da se u februaru ili martu isplati dodatnih 20.000 dinara za penzionere, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar