Miholjdan i početak prave jeseni

U pravoslavnim hramovima 12. oktobra se obeležava praznik Svetog Kirijaka Otšelnika, koji je u narodu poznatiji kao Miholjdan.

Crkvene knjige kažu da je Prepodobni Kirijak Otšelnik rođen u Korintu krajem IV veka i za života je smatran stubom hrišćanstva, ali i uzorom monaških vrlina. Čitajući Sveto pismo, vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Kirijaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih, a ceo život proveo je bežeći od ljudske slave. Živeo je 109 godina.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

Sveti Kirijak Otšelnik, koga narod zove i Sveti Miholj je zaštitnik i krsna slava mnogih domova. Smatra se zaštitnikom moreplovaca, te na ovaj dan oni ne isplovljavaju kako ne bi uvredili sveca. Po tradiciji u pojedinim krajevima Srbije održavaju se zavetine, litije i sabori.

Običaji i verovanja

Narod kaže da su oni koji su rođeni na ovaj dan posebno nadareni i da će imati mnogo sreće u životu.

Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati, a utemeljeno je na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

Takođe se u narodu veruje da je Miholjdan vezan za smenu leta i jeseni. Naime, posle tog dna nastupa prava jesen, iako je kalendarski već počela, a ako se u tom periodu nastave topli dani onda se ovo doba godine u narodu zove “miholjsko leto”. Međutim, ove godine ono je izostalo, a kiša i hladniji dani zadržaće se sve do kraja ove sedmice.

Pripremio: P. Videnov (izvor: FAR / RTS)

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar