Počelo prijavljivanje za subvencije za novi model fiskalizacije

Počelo je prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, koje će trajati do kraja januara 2022. godine.

Pitanje subvencija je definisano uredbom kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Prijavljivanje za subvencije na portalu Poreske uprave ePorezi biće moguće do 31. januara 2022. godine.

Poreski obveznici prvo treba da, ukoliko to već nisu uradili, prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata, putem portala ePorezi. Nakon toga, oni se mogu prijaviti za subvencije države.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Dodaje će obveznici direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije da novca za te subvencije ima dovoljno i da je za tu namenu opredljeno šest milijardi dinara, istakavši da se neće čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti redovno isplaćivane.

Prema njegovim rečima, uvođenje novog modela fiskalizacije jedan je od najvažnijih projekata koje Ministarstvo trenutno realizuje i reč je o važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite državi, privredi i građanima.

Uvođenje novog modela fiskalizacije od ogromnog je značaja za borbu protiv sive ekonomije, napomenuo je ministar Mali i podsetio na to da će tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije početi 1. novembra ove godine i trajaće do 30. aprila 2022. godine, stoji na sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar