Izložba Miroslava Živkovića u dimitrovgradskoj galeriji

Po prvi put samostalnom izložbom prof. Miroslav Živković iz Niša se predstavio ljubiteljima likovne umetnosti u Dimitrovgradu. U Galeriji “Metodi Meta Petrov” 15. septembra otvorena je njegova postavka koju će poklonici slikarstva moći da pogledaju do kraja oktobra.

Na otvaranju izložbe govorili su v.d. upravnik galerije Saša Kostov i mlada slikarka i kustos Lana Đurov, kao i sam autor koji je do sada svoja dela kolektivno izlagao u ovom galerijskom prostoru, a 2020. godine učestvovao je i u likovnoj koloniji “Poganovski manastir”.

Živković se zahvalio posetiocima koji su došli da udostoje njega i njegove radove, Saši Kostovu na dobroj saradnji i slikarki Lani Đurov kojoj je ovo prvo otvaranje izložbe i njeno vatreno krštenje na novom poslu.

“Galerija je zaista dobra i odličan prostor za izložbe što nam ostavlja mogućnost da se poigramo različitim formatima i temama na svojim slikama, kao i da to posmatraču, odnosno onima koji budu posetili postavku bude zanimljivo. Na mojoj izložvi je zastupljen asocijativni pejzaž, ali i portreti – figuraitvni i apstrahovani, te ostaje posetiocima da pronađu tamo gde je apstrahovano i da dobro sagledaju tamo gde je figurativno. A kao umetnici danas opstajemo, ali je složeno i zahtevno”, kaže za FAR ovaj slikar.

Miroslav Živković je rođen 1972. godine u Nišu, gde je završio srednju umetničku školu “Đordje Krstić”. Diplomirao je 1996. godine na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi profesora H. Ćatovića. Na istom fakultetu je završio i postdiplomske studije 1998. godine. Redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Nišu. Do sada je imao blizu 70 samostalnih izložbi, učestvovao je na više od 300 kolektivnih postavki i u brojnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Njegova dela videli su ljubitelji slikarstva u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Pragu, Baru, Skoplju, Sofiji, Plovdivu… Kao saradnik Narodnog Muzeja u Nišu radio je na konzervaciji pokretnih spomenika u manastiru Hilandar, a kao saradnik Pokrajnskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na konzervaciji i restauraciji ikona i freskog živopisa u više manastira na Kosovu i Metohiji. Saradnik je Narodne biblioteke u Beloj Palanci i član uredništva časopisa “Belopalanački zbornik”. Osnivač je likovne kolonije Divljana. Učestvovao je u više naučnih skupova iz oblasti umetnosti. Dobitnik je značajnih nagrada za svoje likovno stvaralaštvo.

P. Videnov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar