Aktuelni problemi u agraru: Jesenja setva poskupela

Prema informacijama sa terena, poljoprivredne proizvođače u Srbiji očekuje neizvesna jesenja setva koja je znatno poskupela. Agrostručnjaci kažu da je aktuelni problem u agraru visoka cena veštačkih đubriva, što dodatno finansijski opterećuje ratare.

Cena đubriva raste iz dana u dana, a i gorivo je poskupelo za oko 20 odsto,

Nebojša Jocev, direktor firme “Agroinženjering” iz Dimitrovgrada kaže za FAR da je đubrivo NPK tri petnaestice poskupelo za oko 80 posto.

“U našim prodajnim objektima vreća ovog đubriva od 25 kilograma prošle godine se prodavala za 1.100 dinara, a trenutna cena je 1.800 dinara. Semenski materijal je poskupeo za oko 5-6 posto, te se sada kilogram semenske pšenice prodaje po ceni od 57 dinara. U Agroinženjeringu ima dovoljno mineralnih hraniva i deklarisanog semena pšenice, čija će upotreba doprineti i kvalitetu i prinosu, te zato savetujem poljoprivrednicima da iskoriste svaki povoljni trenutak za jesenju setvu, imajući u vidu da je optimalni setveni rok za ozimu pšenicu u toku”, ističe Jocev.

Još uvek se ne može izvesti precizna računica, ali prema nezvaničnim podacima, setva bi ove jeseni u Srbiji mogla da bude skuplja za 30 odsto po jednom hektaru, ali bez uračunatog rada zemljoradnika, arende i amortizacije.

Poslednje padavine su znatno poboljšale rezervu zemljišne vlage, a savet ratarima je da iskoriste povoljno vreme u narednom periodu za završetak berbe kukuruza i drugih kultura i da odmah krenu sa jesenjim setvenim poslovima

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar