Zorana Mihajlović: U novembru počinju radovi na gasovodu Niš-Dimitrovgrad

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom jučerašnjeg boravka u Dimitrovgradu najavila je da će radovi na gasovodu Niš -Dimitrovgrad početi u novembru mesecu ove godine.

Ministarka je istakla da smo svedoci energetske krize koja će se, kako kaže, jednog trenutka završiti, ali će ona, prema njenim rečima, postojati u godinama i decenijama ispred nas, zato što je energija nešto bez čega nema života, a činjenica i sve projekcije kažu da će rasti i proizvodnja i potrošnja električne energije.

“Za Srbiju je jako važno da se veže interkonektorom za Bugarsku odakle može da dobija gas iz potpuno nekih drugih pravaca, a možda čak i od nekih drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra, videćemo. Za nas je važno da pripremimo infrastrukturu, jer kad pripremite infrastrukturu, onda ste spremni i za sve drugo. Mi ne znamo kako će izgledati energetska slika za 30-40 godina, ali moramo biti spremni. Za gasovod Niš-Dimitrovgrad, Srbija je zajedno sa Evropskom unijom izdvojila oko 85 miliona evra, a njegova gradnja bi trebalo da traje maksimum dve do dve i po godine” – istakla je ona.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar