Ambasador Bugarske Petko Dojkov posetio Zrenjanin

Gost Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i njegovih saradnika, bio je Njegova ekselencija Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji. Prvu posetu tom gradu, nakon što je postavljen na to mesto, ambasador je iskoristio za razgovore u Gradskoj kući, upoznavanje sa znamenitostima grada i obilazak Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, sa najstarijom pozorišnom salom u zemlji, objavljeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

Prijemu i sastanku s ambasadorom u Gradskoj kući prisustvovali su gradonačelnik Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević.

Prethodnik Dojkova na mestu ambasadora u Srbiji, Radko Vlajkov, dva puta je posetio Zrenjanin tokom manifestacije “Evropsko selo”, a jučerašnja poseta predstavljala je priliku za nastavak saradnje, razmenu iskusatva i mišljenja. Gradonačelnik je upoznao ambasadora sa potencijalima Grada Zrenjanina, istakao da u Belom Blatu živi brojna zajednica bugarskog naroda i podsetio da Zrenjanin ima i jedan bratski grad u Bugarskoj, a to je Bela Slatina s kojim je sporazum o prijateljstvu i saradnji potpisan 2010. godine.

Ambasador Petko Dojkov razgovarao je u zrenjaninskom pozorištu sa svojom sunarodnjakinjom Blagovestom Vasilevom, Zrenjaninkom zaposlenoj na Lutkarskoj sceni pozorišta, kao scenografkinja i kreatorka lutaka. Vasileva je počela da radi u Srbiji 2002. godine, a prvu predstavu u pozorištu “Toša Jovanović” “Čarobni srebrenjak” radila je 2007. godine. Već deceniju živi u Zrenjaninu, gde je zasnovala i porodicu. S rukovodstvom pozorišta ambasador je razgovarao i o mogućnostima učešća zrenjaninskog teatra na nekom od festivala u Bugarskoj, na kojima je već nastupao u prošlosti.

Ambasador Bugarske izrazio je zadovoljstvo posetom i ukazanim gostoprimstvom.

“Zahvaljujem se gradonačelniku i njegovim saradnicima što su nam omogućili da se upoznamo s ovim gradom, njegovom zanimljivom istorijom i kulturom i razgovaramo o nekim aktuelnim stvarima u koje gradonačelnik ulaže puno truda i energije i razmišlja da ih unapredi. Razgovarali smo o saradnji između Zrenjanina i Bele Slatine i obostrana nam je želja da ona bude aktivnija i konkretnija i da se proširi i na druge opštine u Bugarskoj, s obzirom na potencijale regiona u kom se nalazi Zrenjanin”, kazao je ambasador i dodao da je sa gradonačelnikom razgovarao i o sportskim temama, konkretno o predstojećem takmičenju u Zrenjaninu na kom će nastupiti i bugarski predstavnici.

“U pitanju je svetski kup u šotokan karateu, 14. novembra, u organizaciji grada Zrenjanina i drago mi je što će Bugarska biti jedna od učesnica i što će Zrenjanin opravdati titulu Evropskog grada sporta u ovoj godini. S nestrpljenjem očekujem i druge zajedničke projekte u okviru saradnje između Bugarske i Srbije, konkretno i Grada Zrenjanina”, naglasio je ambasador Dojkov.

Gradonačelnik je posetu ambasadora Bugarske ocenio kao značajnu i kao mogućnost za unapređenje dosadašnje saradnje, s obzirom na suživot sa pripadnicima bugarskog naroda u našoj sredini i tradicionalno dobre međunacionalne odnose.

“Prošle nedelje smo u Novom Sadu, u organizaciji Fonda `Evropski poslovi` AP Vojvodine, imali radnu večeru sa predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih finansijskih institucija i organizacija i na tom skupu ostvarili smo prvi kontakt s Njegovom ekselencijom i dogovor da, u vrlo kratkom roku poseti Zrenjanin. Teme sastanka, osim privrednih i ekonomskih, i razmišljanja o unapređenju odnosa ne samo Srbije i Bugarske, već i našeg grada sa bratskom opštinom Bela Slatina, ticale su se i sportske i kulturne saradnje, ali i o tome na koji način negujemo odnose sa bugarskom zajednicom u našem gradu. Konkretno, u Belom Blatu imamo zajednicu od 185 stanovnika bugarske nacionalnosti, koja živi složno u našem multikulturalnom Zrenjaninu, a na Lutkarskoj sceni u Narodnom pozorištu zaposlena je Blagovesta Vasileva, sa kojom smo takođe razgovarali i mislim da smo se predstavili ambasadoru u lepom svetlu i dogovorili oko nekih narednih koraka za period pred nama”, rekao je gradonačelnik Simo Salapura i izrazio uverenje da ambasadora Bugarske ponovo ugostiti, stoji na sajtu Grada Zrenjanina.

Izvor i foto: zrenjanin.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar