Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić posetila Dimitrovgrad

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić je u okviru svojih redovnih aktivnosti posetila opštinu Dimitrovgrad gde je sa predsednikom opštine Vladicom Dimitrovim razgovarala o demografskim problemima sa kojima se suočava Srbija, kao i o unapređenju mera u cilju podizanja stope nataliteta.

Čamagić je u izjavi za medije istakla da je na sastanku bilo reči o lošoj demografskoj slici u Srbiji, a posebno u manjim sredinama koja, kako kaže, sve zabrinjava jer su brojke nikad gore, a država, prema njenim rečima ulaže nikad veći trud da se to promeni.

“Ja se nadam da ćemo mi uspeti da iz ovih poseta lokalnim sredinama izvučemo neke zaključke koji će moći da se koriste i na nacionalnom nivou. Mi smo danas imali konstruktivan sastanak sa ljudima koji donose odluke na teritoriji opštine Dimitrovgrad i oni su nam ukazali na čemu treba da bude fokus u budućnosti, posebno kada su u pitanju manje sredine i da bi možda više trebali da se pozabavimo ženama koje žive u ruralnim sredinama, da fokus opet vratimo na trudnicu i da time što je rodila dete, ona je uradila jednu dobru stvar i za sebe i za društvo”, naglasila je pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je pozdravio napore ministrstva da pokrene neke stvari koje, kako kaže, godinama nisu pokrenute. Navodi da samim tim što postoji Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dovoljno govori o kakvom se problemu radi i dodaje da rezultati neće biti vidljivi za godinu, niti za dve, ali je odlično ako se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

“Dimitrovgrad godinama unazad ima vrlo loš prirodni priraštaj. Nama ne samo što je mortalitet veći od nataliteta, nego je i velika emigracija stanovništva, dok sa druge strane imigraciju skoro i da nemamo, jer blizina Sofije utiče na sve to. Mi kao opština razmišljamo šta možemo da uradimo i naravno da sami ne možemo mnogo toga ako država sistemski neke stvari ne promeni i ne krenemo svi zajedno da radimo na tome. Treba prepoznati gde je osnovni problem, treba odrediti neke ciljeve, da li će to biti deca, da li će to biti trudnice, da li će to biti generalno podizanje standarda, ali ja se nadam da ćemo za otprilike godinu dana, upravo od ministarstva koje je formirano da bi pokrenulo ovu temu, dobiti neke naznake u kom se pravcu krećemo”, kazao je Dimitrov.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar