Krizni štab: Od ponedeljka kovid propusnice od 20:00 časova, produžen jesenji raspust

Krizni štab je doneo odluku da se jesenji raspust za đake osnovnih i srednjih škola produži na devet dana, od 8. do 12. novembra. Prvi radni dan u školama je 15. novembar. Uvodi se nova mera – kovid propusnice za ugostiteljske objekte od 20:00 časova umesto od 22:00, kako je bilo do sada, i ta mera stupa na snagu od ponedeljka.

Članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić saopštila je da je na sednici ovog štaba odlučeno da se jesenji raspust produži, a da kovid propusnice budu obavezne od 20:00 časova.

Kisić Tepavčević je je objasnila da je uvođenje kovid propusnica na ona mesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu okupljaju mlađe osobe, iako ograničeno, dovelo do značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije sa prvom dozom.

U skladu sa tim, kako je navela, odlučeno je da se proširi vremenski period njenog važenja za ugostiteljske objekte od 20:00 časova, koji će sada moći da rade 24 časa, a ova mera je proširena i na kockarnice i kladionice i stupa na snagu od ponedeljka.

Ona je prenela da se na sednici raspravljalo o rezultatima vakcinacije i analizirala epidemiološke situacija, koja je, kako je naglasila, u ovom trenutku prilično nepovoljna.

Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, a ono što je jako bitno jeste da između 50 i 60 naših sugrađana svakodnevno izgubi bitku sa ovom bolesti, upozorila je ministarka.

Kisić Tepavčević je saopštila da je više od tri miliona građana dobilo makar jednu dozu vakcine, što jeste veliki uspeh, ali nažalost nije dovoljno.

Ona je iznela podatak da je 56 odsto punoletnih građana vakcinisano, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina to samo svaki četvrti, zbog čega je apelovala na sve mlade ljude da pomognu u borbi sa epidemijom tako što će primiti vakcinu.

Prema njenim rečima, pokazalo se nakon miliona primljenih doza da su ove vakcine bezbedne i da nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajne za sve vakcine.

Jesenji raspust za učenike zvanično od 8. novembra

Mnistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je Krizni štab na doneo odluku da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počne u ponedeljak, 8. novembra i da traje do petka, 12. novembra.

Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja Covid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja u školskom uzrastu i opštoj populaciji.

Prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija,gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar