Još 55 zaraženih u Pirotskom okrugu, u Dimitrovgradu 9

U Pirotskom okrugu jedno lice je preminulo od posledica kovid zaraze, a registrovano je novih 55 slučajeva koronavirusa, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pirot za 16. novembar.

Prema poslednjem preseku, u Pirotu je 35 zaraženih, u Dimitrovgradu 9, u Beloj Palanci 6 i u Babušnici 5.

U Opštoj bolnici Pirot leči se 51 pacijent: 32 iz Pirota, 7 iz Bele Palanke, po 5 iz Dimitrovgrada i Babušnice i po jedan iz Knjaževca i Vlasotinca.

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja procenjuje se da je broj zaraženih najmanje 5 do 7 puta veći, a u ovom epidemijskom talasu od 3. jula do danas registrovano je 5.146 pozitivnih lica, od čega u oktobru 2.415, a u novembru 789.

Kumulativne stope novoobolelih na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje u Pirotu, Dimitrovgradu Beloj Palanci i Babušnici su u blagom padu, s tim što se u Beloj Palanci registruje najviša stopa zaražavanja.

U Zavodu kažu da je i dalje nedovoljan broj vakcinisanih, da se registruje blagi pad broja obolelih i smanjuje broj prvih pregleda u odnosu na kontrolne u kovid ambulanti za odrasle, ali da je i dalje veliki broj hospitalizivanih.

U odnosu na broj stanovnika starijih od 18 godina, obuhvat vakcinacijom u okrugu sa jednom dozom je 54,2 odsto, a sa dve doze 51,1 odsto. Najviše vakcinisanih je u Pirotu 56,9 odsto, potom u Dimitrovgradu i u Beloj Palanci 52,4 odsto, dok je u Babušnici obuhvat vakcinacijom najniži i iznosi 43,9 odsto.

Epidemiološka situacija se procenjuje kao vanredna, ističu u Zavodu.

Kompletan izveštaj ZZJZ Pirot za 16. novembar možete pogledati OVDE.

A. Todorov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar