Učenici iz Dimitrovgrada učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opština Dimitrovgrad omogućili su učenicima osnovne i srednje škole da učestvuju u javnoj raspravi o budžetu opštine. Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju za predloge i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Predlozi sa najviše glasova biće poslati Opštinskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet opštine za 2022. godinu. Osim škola u Dimitrovgradu, učenici ukupno 40 škola iz osam lokalnih samouprava – Sremske Mitrovice, Kragujevca, Novog Pazara, Sombora, Raške, Mionice, kao i gradske opštine Stari grad u Beogradu biće neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23.000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama.” – istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Izuzetno nam je važno da čujemo glas svih naših sugrađana, jer time iz prve ruke dobijamo informacije o tome šta su njihovi prioriteti i potrebe i kako da učinimo njihov život kvalitetnijim i boljim. Veoma je važno da mladi iznose svoje stavove, primedbe, predloge i budu uključeni u proces odlučivanja, jer se odluke i promene tiču njihove budućnosti. Za nas je velika čast što je prošle godine dimitrovgradska osnovna škola ujedno bila i prva osnovna škola koja je učestvovala na ovom projektu, a učenici su pokazali izuzetnu kreativnost i želju za saradnjom. Iz budžeta za 2022. godinu biće izdvojeno po 300.000 dinara za projekte učenika osnovne škole i gimnazije.“, rekao je predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Inicijativa je započeta 2019. godine kada su USAID-ov projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Prethodne godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19.000 učenika. U prethodnim godinama na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019. i 2020. godinu opredelile sredstva za realizaciju izabranih projekata u vrednosti od preko 17,5 miliona dinara, među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta i nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika, navodi se u saopštenju USAID-a i Opštine Dimitrovgrad.

Izvor i foto: USAID / Opština Dimitrovgrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar