VIDEO: Budžetska eutanazija genetičkih resursa?

Jugoistočna Srbija je jedno od najvažnijih utočišta za preostale autohtone rase Srbije. Naročito je veliki broj odgajivača na području opština Dimitrovgrad i Bosilegrad i grada Pirota. Ovi genetički resursi predstavljaju nacionalno blago i svojevrsno osiguranje za opstanak savremenog stočarstva. Zbog njihove specifičnosti i proizvodnih karakteristika one zaostaju u pogledu ekonomske isplativosti. U industrijskoj stočarskoj proizvodnji kakva je danas najzastupljenija, inostrane rase donose odgajivačima više prihoda. Zato je uzgoj autohtonih rasa u mnogim državama zasnovan, između ostalog, i na podsticajima koji odgajivačima služe kao nadoknada razlike u prihodima koju bi ostvarili da drže tzv. plemenite, industrijske rase.

Takav je slučaj i u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina. Podsticaji su doveli do povećanja broja odgajivača i oporavka nekih rasa.

Nažalost, Ministarstvo poljoprivrede je za očuvanje autohtonih rasa u 2021. godini predvidelo višestruko manje novca nego prethodnih godina, svega 30 miliona dinara. To je po nekim procenama 10 puta manje od iznosa koji će potraživati odgajivači autohtonih rasa kojih u Srbiji ima više od 1.800. Ukoliko se uzme u obzir da država po jednom zahtevu može da isplati do 3 miliona dinara, to znači da će predviđeni iznos biti dovoljan za svega nekoliko desetina odgajivača, a da će preostalih više od hiljadu ove godine ostati bez podsticaja.

Ovakva situacija je navela mnoge odgajivače da se u vidu peticije obrate Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije sa zahtevom da se u 2021. godini nivo izdvajanja za autohtone rase ne umanjuje u odnosu na prethodne godine.

O digitalizaciji u oblasti poljoprivrede, ali i odsustvu transparentnosti svedoči i pokušaj FAR-a da dođe do informacija koliko je novca Ministarstvo poljoprivrede odobrilo odgajivačima autohtonih rasa u 2020. godini kako bi se pokazala nesrazmera u odnosu na iznos koji je za tu svrhu namenjen u 2021. godini. Na pitanja koje je FAR uputio 10. novembra pres služba ministarstva je dostavila nepotpun odgovor, bez navođenja iznosa koji je za ovu namenu odobren po osnovu zahteva iz prethodne godine.

Odgajivači autohtonih rasa predstavljaju čuvare banke gena, ključnu kariku u negovanju genetičkih resursa, ali opstanak starih autohtonih rasa uslovljen je i ponašanjem vlasti, kao i javnosti u celosti.

O ovom problemu govore odgajivači Martin Krstev iz sela Brebevnica i Aleksandar Vasov iz sela Prtopopinci, kao i agroekonomista prof. dr Miladin Ševarljić.

Produkcija: Internet Portal FAR
2021.

Medijski sadžaj je nastao u okviru projekta “Mediji u funkciji jačanja kritičkog mišljenja i objektivnog informisanjai višenacionalnih ruralnih zajednica”.
Ovaj video sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje.
Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar