VIDEO: Susret ministara Momirovića i Aleksijeva u Dimitrovgradu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i putne infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacije Republike Bugarske Hristo Aleksijev posetili su Dimitrovgrad gde su održali radni sastanak. Dvojica ministara razgovarali su o budućim aktivnostima na železničkom i putnom koridoru, kao i o međusobnoj saradnji. U okviru posete Dimitrovgradu, Momirović i Aleksijev obišli su i Železničku stanicu.

Aleksijev je u izjavi za medije rekao da je sastanak sa njegovim srpskim kolegom bio veoma koristan i dodao da Bugarska kao članica Evropske unije podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kako u ostalim oblastima, tako i u oblasti saobraćaja.

“Bugarska je počela rekonstrukciju pruge od Sofije do granice sa Srbijom i ja sam lično insistirao da to bude prioritet kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Paralelno sa razvojem železničke mreže gradi se i autoput Evropa od Sofije do graničnog prelaza Kalotina. Jedna od tema bila je i poboljšanje kapaciteta graničnih prelaza, kako železničkog, tako i putnog, a Bugarska će biti ta koja će pomoći da se iz evopskih sredstava finansira i pruga od Niša do Dimitrovgrada” – kazao je bugarski ministar.

Momirović se zahvalio bugarskom kolegi na svim inicijativama koje je pokrenuo, kao i na velikoj podršci Republici Srbiji u prevazilaženju određenih problema.

Srbija gradi više od 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se sa kilometarskim kolonama, pre svega u kamionskom saobraćaju. To je nešto što uništava našu ekonomiju i značajno povećava troškove naših proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao i bugarsku. Mi smo rešili da napravimo jedan zajednički pristup, da zajednički komuniciramo sa našim evropskim partnerima kako bi smo uspeli da prevaziđemo ovaj problem. Srbija nije članica Evropske unije, ali saobraćaj i ekonomija to ne mogu da istrpe više. Zaista mislim da smo imali kvalitetan sastanak, dogovorili smo se da moramo ponovo da uspostavimo putnički saobraćaj, da ne smemo da dozvolimo da čekanja na granicama za železnički saobraćaj budu duga, da moraju i te procedure da se ubrzaju. Informisao sam svog kolegu da mi na proleće krećemo da rekonstruišemo kompletno prugu od Niša do Dimitrovgrada za koju će nam trebati nešto malo manje od tri godine. Ja sam ubeđen da ćemo početkom 2024. godine imati potpuno uređenu, elektrificiranu prugu od Niša do Dimitrovgrada.

Na današnjem sastanku dvojice ministara prisustvovali su, između ostalih, Željko Jović, ambasador Republike Srbije u Sofiji, Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu, kao i Dimitar Canev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.

Pogledajte reportažu koju je snimio FAR TV.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
novembar 2021.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar