Krijumčarenje ptica i zaplena neprijavljenih evra na “Gradini”

Carinici su na graničnom prelazu “Gradina” u saradnji sa policijom sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platycercus Eximius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

U saopštenju se kaže da je prekršaj otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao ”folksvagen turan” bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji.

Mada su obojica putnika prilikom susreta sa carinicima negirala da imaju bilo šta da prijave, njihov automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled. Odmah na početku kontrole je bilo jasno da ni vozač ni njegov saputnik nisu rekli istinu, jer je prtljažnik vozila bio prepun kaveza sa živim pticama. Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane i bez bilo kakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije.

Granični veterinarski inspektor utvrdio je da se radi o već pomenutim zaštićenim Crvenim rozelama, ali i o 47 primeraka papagaja Nimfa (Nymphicus Undulatus), 33 goluba (Columba), 9 Tigrica (Melopsittacus Undulatus), 4 plave i plavo-bele Nimfe-Mali Aleksandar (Psittacula Krameri), kao i po dva primerka Mandarinske patke (Aix Galericulata), Dijamantskog golubića (Geopelia Cuneata), goluba Jakobina (Jacobin Pigeon) i Poljske kokoške (Perdix Phasianidae).

Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“, dok je protiv 64-godišnjeg vozača pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, saopštava Uprava carina.

Na “Gradini” su pronađene i neprijavljene devize kod državljanina Turske, koji je carinicima prijavio 4.000 evra, da bi detaljnim pregledom kod njega bilo pronađeno  27.000 evra.  U saopštenju se precizira da je turski državljanin neprijavljene devize skrivao u torbici sa dokumentacijom, koja se nalazila u ladici ispred suvozačkog sedišta njegovog automobila rumunskih registarskih oznaka.

Izvor i foto: carina.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar