Iz štampe izašla knjiga “Na stazama života” autora Sretena Rajkova

Ovih dana iz štampe je izašla kjniga “Na stazama života” Sretena Rajkova iz Pančeva. Rajkov je u izjavi za FAR rekao da se u knjizi spominju različiti periodi iz njegovog burnog života i dodao da ona prati njegov životni put, od detinjstva pa sve do današnjih dana.

Autor knjige nam dočarava neke periode iz svog života u Srbiji i Bugarskoj. Kako kaže 1955. godine sa trojicom svojih drugara iz tadašnje Jugoslavije emigrira u Bugarsku, gde provodi mesec i po dana u zatvoru u Sofiji. U Sofiji je, kako kaže, naučio zanat za metalostrugara i radio jedno vreme u kompaniji za izradu delova za lokomotive i vagone. Nakon toga, avgusta meseca 1958. godine, Rajkov emigrira u Srbiju i provodi 4 dana u zatvoru u Zaječaru i mesec i po dana u Nišu. Nakon toga, vraća se u Dimitrovgrad gde nastavlja da živi sa svojim roditeljima.

U oktobru 1958. godine put ga odvodi u Pančevo gde mu brat Velibor, inače vojno lice, nalazi posao u firmi “Remont”. Period od 1959. do 1961 godine provodi u vojsci, nakon čega se ponovo vraća u Dimitrovgrad i radi kratko u preduzeću “Mehaničar”. Potom odlazi u Pančevo gde 12 godina radi u Azotari, a zatim i u Petrohemiji. Od 1985. radi u Libiji na održavanju instrumentacije za hemijsku industriju, a 1994. godine odlazi u prevremenu penziju.

Sve je to Rajkov opisao u svojoj knjizi koju je priredila književnica Nataša Panić iz Pirota, lekturu je radila Valentina Jovanović, tehničku pripremu Goran Žikić, a izdavač knjige je Pi-Press.

Sreten Rajkov je najstariji član udruženja “Šopsko oro” iz Pančeva koje neguje kulturu i tradiciju bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Rođen 1939. godine u dimitrovgradskom selu Dragovita. Osnovnu školu završava u selu Poganovo, a srednju u Pančevu. Otac je dvoje dece, a ima i dve unuke i dva unuka.

A. Todorov

Foto: Fejsbuk stranica “Šopsko oro”

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar