Uduruženje novinara Srbije obeležava 140 godina postojanja

Udruženje novinara Srbije (UNS) slavi 140 godina postojanja, a ovaj jubilej prihvatila je da obeleži i Pošta Srbije. Na inicijativu UNS-a Pošta je izdala prigodnu poštansku marku na kojoj je ilustracija ruke koja drži mobilni telefon na čijem ekranu je logo UNS-a

UNS je najstarije i najveće novinarsko udruženje u regionu. Osnovan je 21. decembra 1881. godine u Beogradu, u to vreme glavnom gradu Kraljevine Srbije pod nazivom Srpsko novinarsko društvo.

Od nastanka do danas UNS nije prekidao rad.

U vreme osnivanja udruženja novinarstvo nije bilo priznato kao profesija. Nekolicina beogradskih novinara i urednika počela je da priprema osnivanje novinarskog udruženja, a idejni tvorac bio je Milan St. Marković, urednik časopisa Porota. Zbor novinara održan je 21. decembra 1881. godine i na njemu je odlučeno da se formira Srpsko novinarsko društvo. Tada su usvojena i prva pravila, odnosno “Štatut”, koja je izradio Milan St. Marković.

Pravilima su definisana tri osnovna cilja udruživanja novinara i to: rad na unapređenju srpske publicistike, uzajamno potpomaganje u slučaju potrebe i zaštita ugleda i interesa publicistike.

Potpisnici tih pravila bili su: Milan St. Marković (Porota), Stevan D. Popović (Prosvetni glasnik), dr Vladan Đorđević (Otadžbina, Narodno zdravlje), Stevan Ćurčić (Srpske novine, Srbadija), dr Laza Kostić (Srpska nezavisnost) i Manojlo Đorđević Prizrenac (Narodno oslobođenje).

Za prvog predsednika izabran je Laza Kostić, urednik opozicionog liberalnog lista Srpska nezavisnost, na sednici održanoj 20. decembra 1882. godine.

Izvor i foto: UNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar