Krizni štab: Sve epidemijske mere ostaju na snazi

Sve mere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje postoje, ostaju na snazi, izjavila je članica Kriznog štaba i Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

U obraćanju novinarima, nakon sednice ovog štaba, istakla da je epidemijska situacija stabilna i da imamo najnižu stopu novoobolelih u Evropi, ali i upozorila na to da ipak procenti pozitivnih rastu, posebno u Beogradu, i da postoji bojazan da to može biti početak nekog značajnijeg povećanja, stoji na sajtu Vlade Srbije.

Kada smo sumirali sve što se do sada dešavalo sa epidemiološkog i kliničkog aspekta, došli smo do toga da sve mere treba da se nastave koje su i do sada, ponovila je ona i naglasila da opšte mere – maske i distanca daju iste efekte.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje da li nas očekuje novi talas, rekla da odgovor zavisi od toga kako ćemo se ponašati, koliko ćemo se okupljati, da li ćemo se vakcinisati, objasnivši da ukoliko se budemo slobodno kretali i procenat vakcinisanih ostane isti, sigurno nam slede novi talasi.

Prema njenim rečima, epidemijska situacija je pokazala da je odluka koja je doneta na poslednjoj sendici Kriznog štaba da raspust ne nastupi ranije bila dobra.

Ona je podsetila na to da ulazimo u period proslava i da se treću godinu zaredom ponavlja isto upozorenje – da svi treba da budu svesni da je virus tu, da je detektovan i omikron, za koji je dokazano da se značajno brže širi.

U Srbiji je do danas vakcinisano 58,2 odsto ljudi, precizirala je ona i dodala da je značajan broj građana svesno i savesno preuzeo ulogu da jača naš kolektivni imunitet, ali da bez onih 40 odsto ne možemo uspeti.

Ulazimo u treću godinu pandemije za koji mesec, imamo dovoljno znanja da jedino ujedinjeni možemo da pobedimo virus, naglasila je Kisić Tepavčević i poručila građanima da za praznike čuvaju sebe i svoju porodicu.

Prema njenim rečima, kovid propusnice su dale efekat i inspektori marljivo rade i prave rezultate, iako je njihov broj limitran, objavljeno je na satju Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar