Neobične zaplene na “Gradini” tokom 2021. godine

Na graničnim prelazima u Srbiji tokom 2021. godine zabeleženo je više neobičnih zaplena. Kako je objavljeno na sajtu Uprave carina, otkriven je kofer pun odeće natopljene kokainom, sprečeno je krijumčarenje 320 kg marihuane u praznom kamionu, a pronađene su i pevajuće tibetanske posude, ručni sat vredan 55.000 evra i neprijavljena umetnička slika čuvenog slikara Paje Jovanovića.

Za ovu priliku predstavićemo vam najupečatljivije zaplene na graničnom prelazu “Gradina”.

Carinici su 28. novembra u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platocercus Ehimius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta. Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao foksvagen turan bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji. Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane bez ikakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije. Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“.

Na “Gradini” je 6. decembra zaplenjeno i 4,5 kilograma zlata u pločicama, koje je vozač jednog kamiona sakrio ispod posteljine na krevetu u kamionskoj kabini. Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao kamion turskih registarskih oznaka, natovaren robom koju je prevozio iz Nemačke ka Turskoj. Tokom kontrole kamionske kabine, ispod dva jorgana i jastuka spakovanih na donjem krevetu iza vozačkog sedišta, carinici su pronašli tri paketa obmotana selotejp trakom. Kada su paketi otvoreni, utvrđeno je da se u njima nalaze zlatne pločice sa utisnutim oznakama “Au 999,9“, a merenje je pokazalo da se radi o 4,5 kilograma čistog zlata.

Pored toga, 12. novembra sprečen je pokušaj krijumčarenja 230.000 evra u duplom dnu jednog kofera, kada je za detaljnu kontrolu izdvojen kamion turskog prevoznika koji se iz Mađarske uputio ka Turskoj.

Na Gradini je 8. februara otkriven neobičan pokušaj krijumčarenja sredstava za potenciju, koje je jedan državljanin Srbije „spakovao“ u originalne kutije turskih baklava i nargila, sakrivene u golfu tutinskih registarskih oznaka.

Izvor i foto: carina.rs / N1

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar