Krizni štab: Niža cena testa, kraći karantin, buster posle 3 meseca

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je na sednici Kriznog štaba analizirana trenutna epidemijska situacija u Srbiji.

“Vidimo da je broj građana koji su pozitivni na koronavirus sve veći i shodno tome i dalje proglašavamo epidemiološku situaciju kao izrazito tešku i vanrednu i u skladu sa tim želim još jednom da pozovem sve građane da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, odnosno da poštuju sve mere koje smo do sada donosili i koje u ovom trenutku važe”, istakao je Gojković.

Kaže da su sve mere dobro poznate i vezane pre svega za ograničavanje kontakta i sprečavanje širenja zaraze.

“Definitivno je jasno da su velika okupljanja odnosno nepoštovanje epidemioloških mera u smislu nenošenja maski i nevođenja računa o higijenskim merama koje sprečavaju prenošenje virusa ključni faktor u povećanju broja zaraženih”, naveo je Gojković.

Kaže da je dobro što zdravstveni sistem, odnosno kovid bolnice nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih.

“Nadamo se da ćemo uspeti u sledećem vremenskom periodu upravo nošenjem maski, zabranom i ograničavanjem okupljanja da sprečimo dalje povećanje broja zaraženih pacijenata”, ističe Gojković.

Kaže da je razgovarano i o početku škole na nivou centralne Srbije.

“Škole u Vojvodini su već krenule sa radom i od ponedeljka učenici osnovnih škola nastavljaju nastavu neposredno u klupama, a srednjoškolci će krenuti na kombinovanu nastavu. Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će biti održane dodatne konsultacije vezane za početak nastave u osnovnim i srednjim školama na teritoriji cele Srbije, ali mislim da smo u ovom trenutku najbliži rešenju da se nastava odvija onako kako će se odvijati i u Vojvodini, odnosno neposredno u osnovnim, a u srednjim školama kombinovano”, objasnio je Gojković.

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge.

Skraćuje se i vreme izolacije za zaražene sa deset na sedam dana, naveo je Gojković.

Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na 6 hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara, javlja RTS.

Izvor: RTS

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar