Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Pod sloganom “Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice” obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Ovom nedeljom prenosi se poruka o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove bolesti, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već šesnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2019. godine u Srbiji su registrovane 1.044 novoobolele žene, a 438 žena je izgubilo život sa opakom bolešću. Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu Evropskog informacionog sistema, Srbija se sa stopom obolevanja žena od 23,3 na 100.000 nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije.

U Pirotskom okrugu u 2019. godini registrovano je 12 novoobolelih žena, a umrle su 2. U 2018. godini registrovano je 11 novoobolelih žena, a umrlo je 5. U 2017. evidentirano je je 11 novoobolelih, a jedna žena je umrla. Podaci govore da je 2016. godine registrovano 16 novoobolelih žena, a umrle su 3. U 2015. je 12 žena obolelo, a umrla je jedna, dok je u 2014. obolelo 9 i u 2013. 7 žena, navodi pirotski Zavod.

Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice, kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup: skrining, odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige, koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarija za skrinig raka zajedno sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja uz poštovanje svih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Detaljnije o ovoj temi u izveštaju ZZJZ Pirot pogledajte OVDE.

Izvor: ZZJZ Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar