Izložba Bojana Novakovića u dimitrovgradskoj galeriji

U dimitrovgradskoj galeriji „Metodi Meta Petrov“ otvorena je prva ovogodišnja izložba. Deo svog stvaralaštva predstavio je akademski slikar Bojan Novaković rodom iz Šapca, koji je doktorirao likovnu umetnost na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde radi kao docent.

Na otvaranju izložbe govorio je v.d. upravnik galerije Saša Kostov i tom prilikom je pozvao Bojana Novakovića da učestvuje u Međunarodnoj likovnoj koloniji „Poganovski manastir“.

Govoreći o svojoj postavci, Novaković je naveo da su ovi radovi nastajali od 2017. pa do danas, a i dalje nastaju. Njegova tema za doktorski rad koji je branio 2018. godine bila je da prevede mnemotehnički jezik u jezik likovnog apstraktnog dela, pa je kasnije nastavio to da radi tokom par godina.

„Najčešći simbol je rez, koji je i nosilac podatka u tom sistemu beleženja. Vizuelni pokretač za ovo mi je bio raboš, odnosno štap za beleženje koji postoji skoro u svim kulturama i civilizacijama na planeti. To je nešto za šta sam se vezao i odakle je ovo sve nastalo“, istakao je ovaj umetnik.

Bojan Novaković je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), imao je 35 samostalnih izložbi i učestvovao je u preko 100 kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež.

Valentina Stojčev

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar