Putevi prohodni, obavezna upotreba zimske opreme, sneg štiti pšenicu

Na putevima u opštini Dimitrovgrad i u Srbiji vozače očekuju pravi zimski uslovi vožnje koji donose otežanu vožnju sa mogućim povremeno kraćim zastojima, uz obaveznu upotrebu zimskih guma, ali i lanaca na pojedinim deonicama.

Zbog snega, leda i snežnih nanosa vozačima se savetuje krajnje oprezna vožnja koju treba prilagoditi uslovima na putu i držanje većeg odstojanja između vozila.

Opštinski inspektor za saobraćaj i puteve Saša Markov kaže za FAR da su svi putni pravci na teritoriji dimitrovgradske opštine prohodni u zimskim uslovima. Markov napominje da je mehanizacija Javnog preduzeća “Komunalac” stalno na terenu i da posebno interveniše na onim deonicma na kojima to vremenski uslovi nalažu.

“Mašine su juče radile na čišćenju i uklanjanju snega u Zabrđu i Visoku, gde je sneg dostigao visinu od 30 cm. Mehanizacija danas interveniše u rejonu Burela, gde se visina snežnog pokrivača kreće od 30 d0 40 cm”, dodaje Markov i svim učesnicima u saobraćaju preporučuje opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu. obavezno posedovanje zimske opreme i poštovanje ograničenja u brzini kretanja.

Na području meteorološke situacije u Željuši visina snežnog pokrivača je 10 cm, a najniža temperatura jutros je iznosila -7 stepeni. Šef meterološke stanice Zoran Bojčev kaže za FAR da su prethodnih dana zabeleleženi jutarnji mrazevi od -9 do -4 stepena i da je najhladnije ove zime bilo 20. januara kada se živa u termometru spustila do devetog podeoka ispod nule. Bojčev ističe da je snežni pokrivač dobrodošao za ozimu pšenicu, jer predstavlja dobru termičku zaštitu od izmrzavanja i niskih temperatura koje se najavljuju.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar