Zimske crtice sa Svrljiških planina: Matine na vidikovcu Ječava

Neobična je bila satnica lokalne akcije Planinarskog društva “Preslap”, koja je 23. januara izvedena do vidikovca Ječava, visokog 596 metara, na Svrljiškim planinama, iznad Sićevačke klisure i desne obale reke Nišave. Družina, u kojoj je bilo sedamdesetak planinarki i planinara, a prilično i dece, pod vođstvom Nenada Stojanovića “Ujčeta” i Miroslava Dokmana, ka Ječavi se uputila u 11 sati. Navikli smo da planinarske akcije i usponi otpočinju sa svitanjem, a matine na Ječavi odigrao se iz dva razloga. Najpre, izvesno vreme ne saobraća voz na relaciji Niš – Caribrod i Caribrod – Niš, koji je idealan za povratak planinara od Sićeva do Niša. Zatim, trasa uspona na Ječavu i nije previše duga, svega 8 kilometara.

Trasa počinje na staroj magistrali Niš – Sofija, u selu Prosek, a završvava se u centru sela Sićevo. Između prve i zadnje tačke na ovoj trasi, mnogo je prirodnih lepota i atrakcija. Sve ovo, čak i u pravom zimskom ambijentu, kakav je bio 23. januara, savladava se bez ikakvog napora.

Prvi deo trase, iznad sela Prosek, vodi uglavnom kroz šumu. Zimska idila ovde se ogleda u snegu koji je prekrio grane stoletnih stabala. Sneg škripi pod obućom planinara, koji punim plućama udišu čist vazduh.

Drugi deo trase obilije mestima odakle se mogu uslikati razglednice i slikovnice. Izlazi se na greben Svrljiških planina, iznad desne obale Nišave, a vidikovaca je mnogo. Ove litice deluju zastrašujuće kada se posmatraju iz podnožja, sa magistrale. Na grebenu, međutim, sve je jednostavno i bezbedno sa kretanje.

Prekoputa se nalaze litice Suve planine, dela oko vrha Kusača, koji se uzdiže iznad leve obale Nišave, a deo oko Ječave i Kusače predstavlja srce Sićevačke klisure. Dole, u dubini, vijugaju reka Nišava, put i železnička pruga.

Litice Ječave i litice Kusače obojene su u belu, boju, prekrivene snegom. Dobar deo masiva Svrljiških planina i Suve planine vidi se sa Ječave. Ispod Ječave vidimo i sela Prosek i Sićevo, a dalje ka zapadu Jelašnicu, Nišku Banju i grad Niš. Sneg je prilično napadao, a sunce se probija kroz oblake, te je mnogo detalja u čijem se posmatranju potpuno opušteno uživa.

Za tri sata laganog hoda, družina je izašla na glavni vidikovac Ječava. Malo ko tada i poveruje da je ovaj vrh visok 596 metara, položaj, reljef i vidik stvaraju utisak da je ova tačka znatno, znatno viša.

Sa Ječave se za nešto preko jednog sata, sada već širokim putem, silazi u selo Sićevo. Efektan završetak akcije usledio je kod igrališta u Sićevu, sa čuvenog vidikovca, neposredno iznad klisure.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar