Ponovo se oglasilo školsko zvono u staroplaninskom selu Rsovci

Nakon dve decenije ponovo se oglasilo školsko zvono u selu Rsovci na Staroj planini.

Kako piše portal Pirotske vesti, inicijativa Fondacije “Refarma” o obnovi seoske škole naišla je na veliku podršku Uprave grada Pirota, resornog ministarstva, farme “Eva” i donatora.

Škola u selu Rsovci je istureno odeljenje Osnovne škole “Sveti Sava” iz Pirota i obnovljena je za nepunih šest meseci. Zamenjena je stolarija sa kompletnim unutrašnjim uređenjem prostorija za rad i boravak učenika, regulisano je grejanje i sanitarni deo, a drugo polugođe će pohađati osam učenika.

Direktor OŠ “Sveti Sava Marjan Rančić kaže da je ovo, za sada, jedinstven primer u Srbiji da je jedna škola, koja je godinama bila napuštena ponovo počela da radi. Ističe izuzetno razumevanje i podršku Ministarstva prosvete, grada Pirota, Fondacije “Refarma” i Farme “Eva”.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota za vanprivredu, kaže da je veliko zadovoljstvo što je škola u Rsovcima zaživela i da je Uprava grada bezrezervno podržala ideju o obnovi škole. Napominje da je školska zgrada u potpunosti obnovljena, energetski sanirana i obezbeđeni su optimalni uslovi za rad.

Vlasnica Farme “Eva” Marija Velimirović smatra da je škola osnov za razvoj ruralnih sredina i kaže da se hrabro krenulo sa inicijativom da se škola u Rsovcima obnovi, Prema njenim rečima, planovi su se menjali, s obzirom da je prvobitna ideja bila da se napravi potpuno nova školska zgrada, ali ipak doneta je odluka da se krene u obnovu postojeće zgrade kako se ne bi odugovlačilo.

Grad Pirot veliku pažnju posvećuje obrazovno vaspitnom radu, a sve osnovne škole imaju svoja isturena odeljenja u selima, javljaju Pirotske vesti.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar