VIDEO: Šta znači proglašenje nacionalnog parka za ljude na Staroj planini?

Stara planina, najveće zaštićeno prirodno dobro Srbije postaje nacionalni park. O tome je Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo javnost na samom početku 2022. godine i tako na listu zaštićenih teritorija dodala, uz pet postojećih, još jedan nacionalni park koji će obuhvatiti skoro šestinu ukupno zaštićene teritorije države.

Tim povodom FAR je razgovarao sa Dankom Jovićem, rukovodiocem kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu. On je jedan od učesnika u izradi Studije zaštite Nacionalnog parka “Stara planina”.

Jović odgovara na pitanja šta proglašenjem nacionalnog parka dobijaju žitelji i zajednice ovog područja, koje su to nove teritorije priključene, šta je to što Staru planinu izdvaja od drugih, kakva ograničenja donose novi režimi zaštite, da li su umanjene mogućnosti za izgradnju MHE i koji su dalje proceduralni koraci?

Produkcija: Internet Portal FAR
2022.

Medijski sadžaj je nastao u okviru projekta “Mediji u funkciji jačanja kritičkog mišljenja i objektivnog informisanjai višenacionalnih ruralnih zajednica”.
Ovaj video sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje.
Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar