Napuštena štenad i njihova majka iz sela Gulenovci prihvaćena od dobrotvora u Temerinu

Pojava napuštenih, izgladnelih pasa i štenadi koja se odbacuju i ostavljaju na milost i nemilost, skoro da je uobičajena slika na ovim prostorima, koja vidno ne dotiče interesovanje šire javnosti. Ipak, postoje retki pojedinci koji su spremni da ukažu pomoć, spase životinje od smrti i obezbede im dom.

Jedan takav slučaj desio se ovih dana. Naime, Marko Ražnatović je u selu Gulenovci u podnožju Stare planine i Vidliča, dva meseca brinuo o šarplaninki i njenoj štenadi, ali je morao da se vrati u grad i nije želeo da ih ostavi same, jer bi bili osuđeni na sigurnu smrt. On je postavio fotografije na fejsbuk stranici “Koalicija za život Srbija – Dimitrovgrad” i zahvaljujući humanosti retkih pojedinaca štenad i njihova majka su našli privremeni smeštaj u Temerinu u Vojvodini, nakon čega će im se tražiti udomljenje.

Melita Stavrev iz Dimitrovgrada je veliki borac za zaštitu životinja, godinama čuva i neguje pse i svojim aktivnostima podstiče na humanost i brigu prema kućnim ljubimcima. Ona kaže za FAR da je prema Zakonu o dobrobiti životinja, član 55, vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca, dužan da spreči rađanje neželjenih kućnih ljubimaca i to onemogućavanjem kontakta mužjaka i ženke i primenom kontracepcije, kastracije i sterilizacije ženke. Ona naglašava da je krajnje vreme da lokalna samouprava počne da se bavi uzrocima ovog problema, a to su prema njenim rečima, neodgovorni vlasnici, štanceri i kotitelji. Ističe da je veoma bitna i edukacija stanovništva.

Za društvo u celini udomljavanje pasa je važno zato što podstiče empatiju i humanost, kako prema životinjama, tako i prema ljudima. Dobra dela, kao što je spašavanje života su itekako potrebna našem društvu i dobar primer deci da izrastu u dobre, humane i odgovorne ljude, a napuštenim psima se pruža nova šansa za srećan i bezbrižniji život.

A. Todorov

Foto: Fejsbuk stranica “Koalicija za život Srbija – Dimitrovgrad” / Iz lične arhive Melite Stavrev

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar