Za potpuni doživljaj Sićevačke klisure: Vidikovac Kusača

Planinarsko društvo „Preslap“ je u dva uzastopna vikenda „zatvorilo krug“ oko Sićevačke klisure. Najpre je 23. januara izvedena velika lokalna akcija do vidikovca Ječava, na Svrljiškim planinama, iznad desne obale Nišave, a 29. januara družina je uspešno izašla i na vidikovac Kusača, visok 771 metar, iznad leve obale Nišave.

Ječava i Kusača vrhovi su, ili vidikovci – jedan prekoputa drugoga. Najlepši doživljaji Sićevačke klisure, koju je pribila „vilinska“ reka Nišave između litica Svrljških planina i litica Suve planine, jeste sa ova dva vidikovca. I još ukoliko se dogodi da se oba vidikovca pohode u najkraćem vremenskom razmaku…

Pedesetak planinarki i planinara uspešno se popelo na Kusaču. Među njima bio je i biciklista Dalibor Stanković iz Leskovca, koji je gurao bicikl do Kusače, a raduje i redovno učešće najmlađih planinarki i planinara, osnovaca, na lokalnim akcijama Planinarskog društva „Preslap“. Imaće o čemu ova deca i pričati svojim školskim drugarima – o lepotama neposredne okoline Niša, o zdravom životu, a potom će se još dece zaintresovati za bavljenje planinarenjem. Najbolje je upravo ovako početi – laganim usponima u blizini grada u kome žive, a postepeno će i ova deca, kako sve više budu zavoleli planinarenje, odlaziti i na više vrhove i dalja odredišta.

Ovo je i odličan koncept organizovanja akcija od strane Planinarskog društva „Preslap“ – preko zime maksimalno izbeći zahtevnije uspone, a sve karte staviti na promovisanje lokalnih odredišta. Par sati boravka u prirodi sasvim je dovoljno u zimskom ambijentu, kada je i obdanica još uvek kratka.

Drugi naziv za Kusaču je Vis. Kao i Ječava, tako se i Kusača vidi iz centra Niša, i, na prvi pogled, deluje kao područje na koje nije moguće popeti se. Odmah iznad leve obale Nišave, iznad stare magistrale za Sofiju i železničke pruge, strmo, uspravno, divovske stene, litice, uzdižu se. Naravno, prilaz Kusači izvodi se sasvim prohodnim, laganim stazama.

Uobičajeno, a to i Planinarsko društvo „Preslap“ redovno čini, te je učinilo i na akciji 29. januara, ka Kusači se kreće od mosta u selu Prosek, na levoj obali Nišave. Zanimljivo, iz sela Prosek polazi i staza ka vidikovcu Ječava. U prvoj deonici, staza poprilično dugo izlazi iz sela, koje je po površini i ataru jedno od najvećih na administrativnom području grada Niša. Prolazi se pored izletiša Jaz i osnovne škole, a onda se ulazi u šumu. Naredna deonica odvodi nas do sela Manastir i do manastira Svetog Nikole, koji je ovde izgrađen 1867.godine. Na svakoj planinaskoj akciji manastrisko dvorište redovno je mesto za odmor i okrepljenje.

Dalje se ulazi u gustu šumu iznad sela Manastir, koja je i listopadna i četinarska. Široka staza postepeno penje do vidikovca Stražište, odakle se lepo vide i Jelašnica, i Niška Banja, i grad Niš, a ukazuje se i Kusača.

Ovoga puta, družina je koračala ka Kusači u zimskom ambijentu, po snegom pokrivenoj stazi. Malo su se razišli oblaci ka zapadu, te je moglo da se uživa u pogledu i sa Stražišta ka Nišu. Vrh Kusača, doduše, još uvek je bio pod oblacima, ali su njegove litice, pod snegom i ledom, delovale ponosito iz ovog ugla posmatranja.

Trasa, međutim, ovaj najstrmiji deo zaobilazi. Od Stražišta, sledi lagani uspon, preko proplanka, kroz šumu i preko kamenitog terena, koji je, doduše, sada bio snegom pokriven, sve do vidikovca Kolo kamen. Još jedan duži odmor za posmatranje okoline iz nešto drugačijeg ugla.

Potom je usledio i završni uspon na Kusaču. Malo kroz šumu, a onda je družina izašla na plato pred Kusačom. Odjednom – ni traga stenama i liticama! Jedostavno, severna strana platoa, njegov završetak, označavao je i mesto odakle su se litice strmoglavo spuštale ka Nišavi i Sićevačkoj klisuri.

Družina je za nešto preko tri sata izašla na Kusaču. I jedino na samoj Kusači, tokom celog dana, duvao je neprijatno jak vetar. Stotinak metara dalje od Kusače, već je bila zavetrina. Zato se družina na Kusači i nije previše zadržavala. Ali, sasvim dovoljno da se svi uvere kako smo uspešno „zatvorili krug“ Sićevačke klisure. Sa Kusače se najlepše vidi Ječava. Sa Ječave sa najlepše vidi Kusača. I sa Kusače i sa Ječave, podjednako lepo – vidi se Sićevačka klisura. Duboko ispod Kusače i duboko ispod Ječave, probija se Nišava, postavljena je pruga, i vijuga magistrala.

Kusača je dostupna tokom cele godine. U proleće je ovo područje poznato i kao mesto gde bogato rađa lekovita biljka žalfija. Kusaču je lako pohoditi. Sa Kusače se može spustiti u selo Jelašnica, što je družina sada, zbog klizavog terena, izbegle, a može se jednostavno spustiti nazad u selo Prosek. Time se prelazi laganih 12 kilometara – cilj koji je dostižan svakome ko se uputi ka Kusači.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar